mandag 15. juli 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 28, 2013)


Strømsnesprosjektet
I uka som gikk hadde jeg endelig gleden av å signere kontrakten for oppgraderingen av Strømsneset, dvs. området fra avkjøringen til Essobrygga i sør til Sjøstua i nord.
Arbeidene vil ta til rett over sommerferien, og skal etter planen avsluttes i løpet av desember.Det er oppnådd enighet om en fastpriskontrakt i samsvar med den økonomiske rammen som ble vedtatt av kommunestyret, og er et spleiselag mellom Brønnøy Kommune, private aktører og Nordland Fylkeskommune



Oppgraderingen av Strømsneset vil bidra positivt til en sentrumsutvikling i Brønnøysund, noe vi som innbyggere kan se fram til. Det vil gi oss et attraktivt uteområde midt i byen, hvor det legges til rette med kombinasjon av parkmessige løsninger, parkering, promenade/gangvei, og utvidelse av gjestehavna. Steinlegging, beplantning, belysning og benker vil gjøre dette til et område hvor vi i tillegg til eget bruk, med stolthet kan ta imot tilreisende.
Det vil også bli lagt til rette for at området skal kunne benyttes til festivaler og andre arrangement.

Neste steg i arbeidet med å forskjønne sentrum bør være ferdigstilling av Lille-Brønnøya, med grøntområde på nordenden og bru over til Strømsneset. For at dette skal kunne la seg gjøre er det viktig å få på plass et samarbeide mellom kommune, private og andre aktører. Heving/oppfylling av arealene på Lille-Brønnøya pågår for fullt, men detaljplaner og finansiering av grøntarealer og bru gjenstår.

Sommeråpent
Torsdag morgen kl. 06 ankom Sommeråpent (Ragnvald Jarl) Brønnøysund. Til tross for gråvær bidro mange lokale aktører til å gjøre dette til en flott markedsføring av Brønnøysund og regionen. Imponerende at folk stilte opp i båter ved innseilingen litt etter kl. 05, med kaffe på kaia i 6-tiden, ulike aktiviteter gjennom dagen og ikke minst folkefest på kaia, før og under direktesendingen på kvelden.
En levende, hyggelig og positiv programleder gjorde sammen med gode gjester og fine innslag det som skulle til for å framheve Brønnøysund som ”Nord-Europas fineste småby”, med fantastisk natur, hyggelige mennesker, Publiners, Torghatten og Brønnøysundregistrene.
Takk for innsatsen alle sammen, og gratulerer med resultatet!

Øysamfunnet på fastlandet
Som en oppladning til sommeråpent på torsdagskvelden, sendte NRK 2 en fantastisk reportasje fra 1969, om Brønnøysund, ”øysamfunnet på fastlandet”. For oss om er gamle nok til å ha opplevd Brønnøysund på dette tidspunktet, var dette en utrolig nostalgisk opplevelse.
Selv om vi det siste året før programmet ble laget, både hadde fått flyplass og de første metrene med asfalt i kommunen, var innslaget preget av vakker småbyidyll, liten eller ingen framtidstro, ungdom som største eksportartikkel, og elendig veistandard.

Etter at den sterke nostalgiske opplevelsen med Leif B Lillegårds program var over, og Ingerid Stenvold hadde gitt oss 45 fine minutter med Brønnøysundreklame i ”sommeråpent”, var det på sin plass med noen refleksjoner over hva som har skjedd med Brønnøysund gjennom disse 44 årene;
Småbyidyllen har vi fortsatt, selv om byen har vært og fortsatt er i sterk utvikling. Mangelen på framtidstro er så definitivt erstattet med en positiv og realistisk tro på framtiden. Selv om ungdom fortsatt reiser ut for å ta utdanning, er det produktivt og viktig arbeid ved Brønnøysundregistrene, som er viktigste næringsvei. Veistandarden kan vi diskutere. Internt i kommunen og regionen er den betydelig forbedret, men det tar fortsatt tilnærmet like lang tid å reise mellom Brønnøysund og Sandnessjøen med bil som i 1969, og det er fortsatt rom for betydelig standardheving av Tosenveien og Fylkesvei 17 sørover.

Uansett; - det var med en god følelse jeg tok kvelden. Leif B Lillegårds gjentatte utsagn om at ”de unge reiser og de gamle blir igjen” i byen ”uten framtidstro”, er så til de grader er tilbakevist. Dette takket være Bodil Aakre, Brønnøysundregistrene, Helikopterbasen, flyplassen, olje og gassvirksomheten, matproduksjonen på sjø og land, handel og service og utrolig innsats fra aktører innen ulike næringer, kultur og samfunnsliv.  

Utflytterstevnet
Torsdag 11. juli var i tillegg til NRK og sommeråpent en dag i Utflytterstevnets regi. Som vanlig ”tyvstartet” de med stort frammøte på Hurtigrutekaia, musikk og dans, natt til torsdagen. Den offisielle åpningen hadde jeg fornøyelsen av å kunne foreta i en fullstappet ”foaje” på Rådhuset kl. 17.00 på ettermiddagen. Deretter ble det kirkekonsert og mimreaften på forsamlingslokalet. Utflytterstevnet fortsatte med utflukter og kulturaktiviteter på fredag og lørdag.

Det er ildsjelene Brønnøy-Klubben som står som arrangør av Utflytterstevnet som arrangeres hvert 5 år. Årets stevne er det 11. i rekken, og Brønnøy-Klubben feirer i år 50 år. Gjennomsnittsalderen på klubbens aktive medlemmer har i følge klubbens ledelse økt år for år, og nærmer seg snart 70 år. Det spekuleres derfor rundt hvorvidt årets utflytterstevne er det siste.

Brønnøy-klubben har gjennom sine 50 år, i tillegg til å bidra til et godt nettverk mellom personer som av ulike grunner har forvillet seg bort fra Brønnøy, også vært en fantastisk ambassadør før Brønnøy og Brønnøysund. Fra kommunens side setter vi stor pris på den aktiviteten og innsatsen klubben har lagt ned og fortsatt legger ned. Selv om vi har forståelse for de vurderinger klubben gjør m.h.t. framtidige arrangement, så tillater jeg meg på kommunens vegne å gi uttrykk for at Brønnøy Kommune vil bli en ”fattigere” kommune uten Utflytterstevnet.
Takk til Brønnøy-Klubben for flott innsats og for utstrakt og positiv ambassadørvirksomhet for kommunen. Lykke til videre; uansett hvilken konklusjon dere kommer fram til.

Minneutstilling
Fredag var jeg invitert til å åpne Minneutstillingen for Olav Nyrud på Havnesenteret. Det var Webjørg Steinset og Nyruds familie som hadde tatt initiativ til og som organiserte minneutstillingen. Olav Nyrud framstår som en stor mester innen Nasjonalromantiske landskapsmalerier.  Hans kunstverk pryder mange hjem både i og utenfor Norge, og et av hans Torghattenmaleri er fortsatt å finne om bord i hurtigruteskipet Richard With. I tillegg til å være en stor kunstner var også Nyrud en mentor og inspirator, som raust delte sin kunnskap med andre lokale kunstnere. Nyrud gikk bort for 4 år siden.

Mens Minneutstillingen for Nyrud foregikk ved hovedinngangen, så hadde 7 lokale kunstnere fra Brønnøy Malerklubb, gått sammen om en flott utstilling i sørenden av Havnesenteret. Malerklubben hadde en variert samling av malerier fra forskjellige sjangre.
Begge utstillingene har gitt uttrykk for tilfredshet med stor oppmerksomhet og flotte tilbakemeldinger. Lokalene er meget velegnet og burde vurderes som fast utstillingssted ble det uttalt fra flere. Flott at Senterledelsen bidrar til slike utstillinger.