mandag 28. oktober 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 42/43, 2013)


Kommunestyremøtet

I uke 42 ble høstens andre kommunestyremøte avholdt. Hovedtema på møtet var legesituasjonen i Brønnøy. Det ble orientert om at bemanningen ved legekontoret var for liten i forhold til behovet, og at det ville være bedre både for innbyggerne og kommunens økonomi om overtid og kortsiktige engasjement i vikariat etc. ble erstattet med flere stillinger.


Samtidig framgikk det at innbyggerne i Brønnøy Kommune hadde over dobbelt så mange legekonsultasjoner pr innbygger pr år enn gjennomsnittet, uten at det ble gitt noen god forklaring på dette punktet som påvirker legebehovet sterkt.  Rapporten som ble framlagt skal nå undergis politisk behandling i kommunen.


I møtet ble det fra lederen ved legekontoret opplyst at politikerne i budsjettet for 2013 hadde ”saldert bort” helsestasjon for ungdom. Dette medfører ikke riktig. Det var rådmannen som med forslag fra virksomhetsområdets ledelse som ”fjernet ordningen”. Dette framgår klart av rådmannens budsjettforslag for 2013 (ordrett sitert);  Helsestasjonen skal i 2013 ha fokus på ivaretakelse av lovpålagte oppgaver og av oppgaver. Som et resultat av dette foreslås drift av Helsestasjon for ungdom i 2013 stanset i 2013.Tilbud om Helsestasjon for ungdom er ikke en lovpålagt oppgave og driftes delvis med overtidsbetaling for leger. Legekontoret ved turnuslegene bidrar i dag med ca 80 % stilling til Helsestasjonen. I tillegg til arbeid på Helsestasjonen for ungdom benyttes turnuslegene til spedbarnskontroll. Ved bortfall av dagens turnusordning vil denne ordningen opphøre.
Politikerne var skeptiske til forslaget, men til slutt ble likevel hele rådmannens kostnadsbudsjett enstemmig vedtatt av kommunestyret.

I kommunestyremøtet ble det også med knappest mulig flertall vedtatt låneopptak til enda ett museumsbygg i Velfjord. Dette er omtalt i andre blogger på www.gladibronnoy.no og trenger derfor ikke andre kommentarer enn at det er grunn til å frykte at beslutningen vil gå ut over lovpålagte oppgaver innen utdanning og helse, og budsjettbehandlingen for 2014 vil vise at eiendomsskatten vil bli foreslått økt.

Undertegnede hadde også en interpellasjon til ordføreren vedr. initiativ for å rydde på kommunale eiendommer, og ferdigstille pågående prosjekt, for på den måten å bidra til å gjenskape Brønnøysund som en idyllisk kystby.
Det var unison enighet om initiativet i kommunestyret, og det er gledelig å se at rydding alt er kommet godt i gang både på Biskopholmen og på Gårdsøya, men mye gjenstår fortsatt. Kommunen må ”feie for egen dør” først, og deretter motivere private og bedrifter til å følge opp.

Registerbygg

Nærings- og Handelsdepartementet oversendte sist uke Statsbygg sin tilleggsutredning til Brønnøysundregistrene og Brønnøy Kommune for uttalelse, med svarfrist 25. november. Statsbygg opprettholder sin anbefaling om lokalisering i sentrum etter at tilleggsutredningene er foretatt. Det framkommer imidlertid viktig ny informasjon vedr. øvrige alternativer.

Statsråden, Monica Meland, har signalisert at hun kommer til Brønnøysund for å besøke registrene i november mnd. I tillegg til nybygget har hun også fokus på tilsetting av ny direktør. Det er nå om lag 14 mnd. siden Fossum fratrådte stillingen.

Eiendomsutvalget

Det har vært betydelig aktivitet i kommunens eiendomsutvalg den siste tiden. Hovedformålet har vært å sikre tilgang til næringsarealer, og det er inngått avtale om kjøp av eiendom i nærheten av flyplassen, og kommet i gang dialog med flere aktører rundt industriområdet på Salhus for å sikre en rask tilgang til flere næringstomter.

Olje- og gass konferanse

Regionrådet, Helikopterbaseutvalget og Horn Gass arrangerte tirsdag en felles olje og gasskonferanse som ble godt besøkt av lokalt næringsliv og lokalpolitikere.
Under konferansen kom det klart fram at ringvirkningene fra oljenæringen  begynner å bli betydelige også lokalt.

Årlig leveres det tjenester fra Brønnøysund-området for 300 – 400 mill kr, og investeringene i lokalmiljøet har også økt kraftig. Noe av dette skyldes olje- og gassnæringen direkte, men det meste skyldes indirekte effekt.
Totalt er det i dag om lag 350 – 400 mennesker fra regionen som jobber opp mot olje og gassnæringen. 230 av disse offshore, og ca 150 i tilknytning til flyplassen og heliport-området.

Mulighetene for ilandføring av gass til Horn ble vurdert som små. Fra de meget kompetente foredragsholderne ble det framhevet at så lenge det var ledig kapasitet i rørsystemene som var bygd og planlagt bygd ville det neppe bli noen ilandføring på Helgeland. Eneste mulighet som ble skissert var dersom LNG (flytende gass) utviklet seg til kommersielt interessant produkt, noe som slett ikke var umulig. Internasjonale markedsforhold, og nye teknologiske løsninger samt strenge klimakrav gjorde dette interessant.

Norskehavsrådet

Norskehavsrådet, hvor Brønnøy Kommune sammen med 12 andre kommunen og 4 fylkeskommuner i Midt-Norge er medlem, hadde møte sist uke. På møtet ble beslutningen om å ikke gjennomføre konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen beklaget.

Samtidig ble det understreket at det som følge av dette var ekstra viktig å intensivere aktiviteten i Norskehavet utenfor Helgeland/Trøndelag. Det ble også tatt til orde for at nye lisenser bør utlyses i området på Nordland VI som tidligere er konsekvensutredet og åpnet.