lørdag 22. oktober 2011

Derfor ga vi ordføreren til Sp!

Åpent brev til våre medlemmer og velgere.

Under og etter valgkampen har Brønnøy Høyre stått fast ved Paul Birger Torgnes som vår ordførerkandidat. Til tross for dette har partiet altså akseptert Sp sitt krav om ordførervervet i Brønnøy.
Foranledningen for dette er at det torsdag 20. oktober var et medlemsmøte i Sp. Nettutgavene til både BA og HA kunne samme kveld fortelle at Sp skulle sikre at Ap og Trine Stoveland fikk ordførervervet. Kilden for dette var Eilert Horn.

Samme beskjed blir gitt til Høyre først kl 00:49. I samme SMS fremsettes det krav om at Høyre må støtte Sp sin ordførerkandidat. Fristen settes til kl 10:00 fredags morgen, for da skal avtalen med Ap undertegnes. Altså nye krav selv etter at medlemsmøtet har sagt sitt om avtalen med Ap.

Dette var en kort frist. Det er derfor eiendommelig at Eilert Horn ikke svarer på henvendelser fra oss mellom kl 00:55 og kl 07:27.

Høyre ga etter for kravet og Torgnes ga Horn beskjed om dette kl 09:56 på Rådhuset. Da er allerede avtalen med Ap signert, altså før fristens utløp. Med såpass korte frister er det naturlig at man er tilgjengelig.

Høyre var på morgenkvisten i kontakt med flere sentrale personer i Sp for å sikre deres kunnskap om at det siste kravet var akseptert. Hvorvidt disse personene oppnådde kontakt med Eilert Horn, vet vi ikke.

En langt mer detaljert beskrivelse av hendelsesforløpet finner du i vårt åpne brev til Sp sine medlemmer, anbefales lest på det varmeste!

Høyre prioriterer politikk foran posisjon. I lørdagens BA (22. oktober) legges avtalen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet fram. Her går det klart frem at Ap har forkastet flesteparten av løftene til sine velgere i alle de viktigste sakene.

Ap sin hovedsak i valgkampen var sykehjem i Velfjord, en sak som sikret Ap nær sagt alle stemmene i Velfjord. Den lovnaden er strøket. Likeså registrene ut av sentrum, vei til Trælvikoddan og ombygging av samfunnshuset til regionalt kulturhus.

De ba sågar fylket trekke støtten til det planlagte kulturhuset i sentrum. Ap lyver altså grovt, enten for velgerne eller for Sp, hvordan skal man kunne stole på en slik samarbeidspartner?

Der er det i alle fall tydelig at Ap ikke prioriterer politikken, eller det som er igjen av den. Kommunen og regionen står foran flere krevende prosjekter de neste årene, dette åpner for fantastiske muligheter som vil prege oss i mange, mange år fremover. Disse mulighetene har Høyre lyst til å være med og sette sitt preg på.

Etter valget var det klart at Høyre, til tross for et rekordvalg, måtte søke støtte hos andre partier for å komme i posisjon. Skulle vi komme i posisjon var det viktig for Høyre å gjøre det med de partier som hadde tilnærmet lik politikk og løsning av politiske saker som Høyre.

De innledende forhandlingene med Sp viste med all tydelighet hvor enige partiene er i viktige saker som;
·         Kulturhus
·         Sentrumsutviklingen/lokalisering av nytt registerbygg
·         Distriktsmedisinsk senter
·         Omsorgsplanen
·         Eiendomsskatt
·         Privat/Offentlig samarbeid

I 2015 er det nytt kommunevalg. For Høyre var det et alternativ å sette seg i opposisjon og føre symbolpolitikk i 4 år. Realpolitisk ville dette gitt lav eller ingen uttelling. Vår vurdering ble derfor at det er bedre å sikre en god Sp- og Høyre-politikk i 4 år med Paul Birger som varaordfører under Kjell Trælnes, enn å få nok en periode hvor fokus brukes på interne stridigheter i stedet for konstruktiv jobbing for vekst og utvikling i Brønnøy.

Av våre 1200 velgere er det muligens noen som er uenige i denne vurderingen. Til disse er det viktig å si; alternativet er langt verre. De sannsynlige skadevirkingene av Ap i posisjon, tatt i betraktning programmet de har gått til valg på, tilsier at her måtte vi tenke realpolitikk og ikke la egen prestisje gå foran kommunens beste. Derfor ofrer vi ordførerstolen og ber velgerne om forståelse for at de store politiske sakene i kommende periode er viktigere enn posisjoner og prestisje.

Til valget i 2015 blir vi sikkert konfrontert med at vi bidro til å sikre Sp en ny ordførerperiode. Dette er en kostnad Høyre er villig til å ta, nettopp fordi vi viser ansvarlighet og evne til å sette politikken foran personlige ambisjoner. Utviklingen de kommende årene vil vise om dette er en riktig vurdering.

Duoen Trælnes og Torgnes har til sammen den erfaring, kunnskap, nettverk og ikke minst gjennomføringskraft som kommunen vil trenge de neste 4 årene. Vi er sikre på at også mange Sp-velgere er enige i denne vurderingen.