lørdag 22. oktober 2011

Svar kom innen fristen – Gratulerer med ordføreren!

Høyre har akseptert Sp sitt krav om
ordførerposisjonen til Kjell Trælnes 
Med bakgrunn i at Høyre og Sp i Brønnøy har samme syn i mange store og viktige saker for Brønnøy Kommune i kommende periode, og vårt ønske om å kunne innfri flest mulig av våre løfter til velgerne, har Brønnøy Høyre valgt å akseptere et krav fra Sp sitt medlemsmøte om ordførerposisjonen (til Kjell Trælnes) som forutsetning for et forpliktende samarbeid mellom partiene. Vår aksept ble meddelt Sp sin leder innen tidsfristen kl 10:00 sist fredag.

Gjennom media har vi registrert at Sp sin leder ukorrekt opplyser at svaret kom for sent. Sp sin leder har vært tilnærmet utilgjengelig etter medlemsmøtet, og vi finner det derfor nødvendig å henvende oss direkte til medlemmene i Senterpartiet på denne uvanlige måten.
Umiddelbart etter valget kontaktet vi Senterpartiet med invitasjon til å gå inn i forhandlinger om en politisk plattform. Senterpartiet valgte å gå i forhandlinger med både Høyre og Ap, og p.g.a. betydelig reisefravær hos medlemmer av forhandlingsutvalgene i Sp og Ap, tok det tid for forhandlingene kom i gang, og først ca 1 mnd etter valget besluttet Sp å fortsette forhandlingene med Ap. Samtidig fikk vi i Høyre signaler om at prosessen fortsatt var åpen, og vi valgte derfor den 18.10.2011 skriftlig å bekrefte overfor Sp sin leder og kommunestyregruppe at Høyre fortsatt var åpen for et samarbeid, og vi var villig til fortsatt dialog om innhold.
Den 20. oktober avholdes medlemsmøte i Brønnøy Sp mellom kl 20 og 22:30, og ut fra det vi i etterkant har fått informasjon om, så besluttet medlemsmøtet å godkjenne den framforhandlede avtale med Ap, og at denne skulle signeres dagen etter, den 21. oktober kl 10:00. Det ble samtidig besluttet at ordførerposisjonen fortsatt var viktigst for Sp, og det ble derfor framsatt et tilbud/krav til Høyre om et forpliktende samarbeid dersom Sp fikk ordførerposisjonen. Høyre måtte avklare dette innen fristen kl 10:00 dagen etter.
Ett av våre kommunestyremedlemmer fikk denne informasjonen uformelt fra en deltaker på Sp sitt medlemsmøte rett etter møteslutt. Vi prøvde umiddelbart å komme i kontakt med Sp sin leder og andre tillitsvalgte i partiet for å få dette bekreftet. Vi fikk ingen respons fra Sp sin leder, og fra andre møtedeltakere fikk vi tilbakemelding om at det kun var lederen som skulle uttale seg i saken.
Fra ca kl 23 og utover legges intervju med Sp sin leder ut på nettsidene til BA og HA, og han opplyser her om at Sp har godkjent avtalen med Ap og at avtalen skal signeres dagen etterpå. Det framkommer ikke informasjon om kravet/tilbudet til Høyre om ordførerposisjonen som krav for samarbeidsavtale.
Både Høyres forhandlingsleder og leder av kommunestyregruppa er på reise, men gjør likevel flere forsøk på å komme i kontakt med Sp sin leder via telefon og SMS uten å lykkes.
Kl 00:49  (Om lag 2,5 timer etter medlemsmøtets slutt, og 2 timer etter at media er informert) mottar lederen i Brønnøy Høyres kommunestyregruppe følgende SMS fra Sp sin leder:
”Beklager seint svar. Mye telefoner. Kl 10.00 i morgen skriver vi under med AP. Krav til H fra SP. Ordfører og framforhandlet avtale. Gi beskjed te Ørjan. Eilert”
Høyres forhandlingsleder blir informert om SMS-en kl 00:54, og gjør i tiden 00:54 – 01:11 flere forsøk på å komme i kontakt med Sp-lederen uten å lykkes. Kl 01:11 sender Høyres forhandlingsleder SMS til Sp sin leder og ber om bekreftelse på at opplysningen hans om at det blir H + Sp-avtale dersom Sp får ordføreren og framforhandlet politisk plattform legges til grunn. Vi ber om svar innen kl 02:00
Det kommer ikke svar innen 02:00, og det foretas flere forsøk på å komme i kontakt med Sp sin leder gjennom natten/morgenen.
Forhandlingsutvalget til Høyre jobber likevel med saken i telefonmøter gjennom natten og vil primært at medlemsmøte i Høyre skal behandle og avgjøre saken. Siden både lederen av forhandlingsutvalget og kommunestyregruppens leder er på reise, kan et slikt medlemsmøte ikke avholdes før søndag 23. oktober, men med utgangspunkt i at Sp og Ap har brukt mer enn 5 uker på forhandlinger mener man dette må aksepteres.
Kl 07:27 oppnås det endelig kontakt med Sp sin leder, det er vår forhandlingsleder Ørjan Moe som får kontakt. Vi får ikke forlenget svarfrist.  Fristen kl 10:00 er endelig og et ultimatum.
For Brønnøy Høyre er det viktig å få frem at Sp sin leder IKKE gav til kjenne hvor han var å finne fysisk etter at samtalen som ble avsluttet kl 08:05. Samtalen ble avsluttet med at nå hadde han ikke tid til mer, siden han gikk i bilen for å «kjøre innover».  
Deretter la han direkte på. Etter dette gjorde han seg utilgjengelig for kontakt. Sp sin forhandlingsleder Arne Flatmo ble alarmert, og lovte å prøve å kontakte Eilert Horn. Arne Flatmo melder tilbake pr SMS kl 11:09 at Horn ikke er å få tak i.
Iht. dette var det «flaks» at vi fant Sp sin leder før kl 10:00 fredag formiddag.
Forhandlingsutvalget til Høyre bestemmer seg for å la styret og kommunestyregruppen avgjøre saken. Høyres leder av kommunestyregruppen og ordførerkandidat anbefaler å gå for Kjell Trælnes (Sp) som ordfører og Paul Birger Torgnes som varaordfører, for på den måten å sikre gjennomføring av mest mulig av programmet partiet har gått til valg på. Forhandlingsutvalget slutter seg til denne anbefalingen og det kalles inn til styremøte og gruppestyremøte som godkjenner at Høyre støtter dette kravet.
Høyres ordførerkandidat er som nevnt på reise og tar første flymulighet til Brønnøysund og lander på flyplassen ca kl 09:40. Han drar umiddelbart i møte med deler av kommunestyregruppen og styret/styrelederen i Høyre (andre nås via telefon). Både kommunestyregruppen og styret besluttet å akseptere Sp sitt krav.
Det blir gjort flere forsøk på å komme i kontakt med Sp sin leder uten å lykkes, men vi får kjennskap til at Sp sin leder skal være på Rådhuset. Andre sentrale personer i Sp blir derfor kontaktet for å sikre oss at aksepten blir registrert i Sp innen fristen.
Kl 09:55 ankommer lederen av Høyres kommunestyregruppe Rådhuset, og finner Sp og Ap sine ledere i kantina sittende med allerede signerte avtaler.
Kl 09:56 informerer Høyres ordførerkandidat Sp sin leder om at Høyre har akseptert Sp sine krav og gratulerer Sp med ordføreren, og understreker at det ikke er noe forbehold om godkjenning i medlemsmøte.  (BA sin journalist var til stede sammen med de to partilederne da dette skjedde, og har bekreftet tidspunktene i nettartikkel i BA)
Kl 10:01 ankommer Høyres leder Rådhuset og overleverer rett etterpå signert brev til SP sin leder der det også skriftlig bekreftes at Høyre har akseptert Sp sine krav. (Sp har i sin kommunikasjon med Høyre ikke sagt noe om at aksept måtte foreligge skriftlig, men Høyre ønsket likevel å gjøre dette både muntlig og skriftlig)
Umiddelbart etterpå starter Ap og Sp sitt møte med journalistene fra BA (Glenn Hermstad) og HA (Sigfrid Hagerup), og kopi av de signerte avtalene ble da omdelt. Verken lederne fra AP eller SP, eller andre var ute og kopierte noen dokumenter fra lederen av kommunestyregruppen kom kl 09:55 til møtet med journalistene startet, dvs at avtalen må ha vært signert og kopiert før kl 09:55. Dette er bekreftet overfor oss av begge journalistene, og dette har også stått på trykk i avisene.
Konklusjonen blir dermed at Høyre både har avgitt sin aksept på Sp sitt krav innen kl 10:00 fredag 21. oktober, og også kan dokumentere dette. Videre registrerer vi at Sp sin leder før fristens utløp hadde signert avtalen med Ap. Sp sin leder går deretter ut i media og uttaler at Høyres svar kom for sent.
Etter vår oppfatning er dette en mildt sagt uvanlig oppfølging av et medlemsmøtevedtak.
For det første ble Høyre gitt en frist på 11,5 timer fra vedtaket ble fattet til svar måtte foreligge. For det andre informerte ikke Sp-lederen Høyre om dette før det var gått 2,5 timer, og da kun gjennom en kort SMS kl 00:49 på natta. For det tredje var Sp sin leder utilgjengelig for oss helt til det gjenstod knappe 2 timer til fristen gikk ut. For det fjerde var ikke Sp-lederen tilgjengelig fram mot fristens utløp. For det femte var avtalen med Sp signert før fristens utløp. For det sjette så snakker Sp-lederen usant når han opplyser at Høyres svar kom for sent.
Hvorvidt Sp sin leder faktisk har ønsket å bidra til at Sp-medlemmenes hovedkrav om Kjell Trælnes som ordfører skulle bli innfridd, anser vi for å være et internt anliggende i Sp.
Vi forventer imidlertid at Brønnøy Senterparti som et seriøst parti innestår for de vedtak som fattes i medlemsmøter, og at vedtak om samarbeid med Høyre blir fulgt opp når Høyre innenfor de frister som er gitt har dokumentert aksept på kravet. Vi har derfor valgt å formidle ovenstående detaljerte og konkrete informasjon slik at Sp sine medlemmer skal ha et best mulig faktagrunnlag i saken.
Brønnøy Kommunestyre skal ha konstituerende møte onsdag 26. oktober 2011. Det er derfor viktig og nødvendig med en rask oppfølging fra Sp sin side.

Med vennlig hilsen
Brønnøy Høyre

Kurt Nilsen (leder)
Ørjan Moe (forhandlingsleder)
Paul Birger Torgnes (leder i kommunestyregruppen)