torsdag 19. januar 2012

Samhandlingsreformen – samsvar mellom overføring av oppgaver og finansiering til kommunene

Målet med samhandlingsreformen er å forebygge mer, behandle tidligere og samhandle bedre.
Pasienter og brukere skal få tidlig og god hjelp når de trenger det nærmest mulig der de bor. De skal få rett behandling til rett tid på rett sted, gjennom et helhetlig og koordinert helse- og omsorgstjenestetilbud.
Tjenestene skal ha god kvalitet, ha høy pasientsikkerhet, lav ventetid og være mest mulig tilpasset den enkelte bruker.

En større del av veksten i helsebudsjettene fremover skal komme i kommunene. Den kommunale helse- og omsorgstjenesten og spesialisthelsetjenesten skal utvikles i tråd med målene med samhandlingsreformen. Dette er de sentralt uttrykte intensjonene med samhandlingsreformen.
Brønnøy Høyre er positive til intensjonene i samhandlingsreformen, men skal en så stor reform lykkes og kommunene være i stand til å utføre sin forventede rolle, er det viktig at reformen fullfinansieres.
Vi er bekymret fordi regningen fra Helseforetaket nærmest er identisk med det beløp som er tilført kommunen gjennom rammetilskuddet. Dermed er de gjenstående midlene på langt nær tilstrekkelig til forebygging og oppbygging av nye tilbud, som det forventes at kommunene skal gjøre ved innføring av samhandlingsreformen.
Brønnøy Høyre forutsetter at denne store reformen gjennomføres med fullfinansiering til kommunene.

Årsmøte Brønnøy Høyre 16.01.12