mandag 26. mars 2012

Gratulerer Brønnøy og Helgeland

Godt politisk håndverk og initiativ har nå gitt konkrete resultater. Statoil kunngjorde onsdag 21. mars at de og øvrige partnere i Aasta Hansteen-feltet har besluttet å benytte Helikopterbasen i Brønnøysund og Forsyningsbasen i Sandnessjøen ved utbygging og drift av feltet.

Dette er en gladnyhet og kan føre til en 50 % utvidelse av aktiviteten ved Helikopterbasen (fra 2 til 3 produksjonsområder). Foruten den direkte aktivitetsøkningen på basen vil det også bidra til å trygge, og forhåpentligvis videreutvikle, dagens gode flytilbud.

Dette har ikke kommet av seg selv, men takket være en solid og aktiv innsats fra kommunens ordfører og varaordfører i høst og vinter. Gjennom møter og løpende dialog med de ansvarlige for prosjektet i Statoil, ledelsen i Olje og energidepartementet (OED) og et godt samarbeid med Nordland Fylkeskommune samt Alstahaug kommune, har man altså landet en fantastisk beslutning for regionen.

Vi hviler heller ikke på laurbærene men jobber derimot målrettet videre med å få stasjonert SAR-helikopter og andre naturlige tilleggsaktiviteter til helikopterbasen.

Bedre kommunikasjoner mellom basebyene Brønnøysund og Sandnessjøen blir enda viktigere etter dette, så det er gledelig at regionrådene som omfatter 12 Helgelandskommuner nå står sammen om å gi dette prosjektet høyeste prioritet. Dette viser også tydelig hvor viktig det er med politisk samarbeid på tvers av regioner og partier.

Fakta:
Aasta Hansteen-feltet (tidligere Luva) er et gassfelt sørøst i Norskehavet, 140 km nord for Norne. Feltet omfatter blokk 6706/12 og 6707/12 og består av "Aasta Hansteen", som er det største funnet, og de to funnene "Snefrid Sør" og "Haklang". Produksjonsstart er planlagt til 2016, med en antatt produksjonsperiode på åtte år. Feltet er planlagt utbygd med en flytende produksjonsenhet med kondensatlagring og lossing. Flyteren skal omfatte boligkvarter og prosessområde. Aasta Hansteen planlegges utbygd som et feltsenter. Totale investeringer i feltet er om lag 34 mrd og kostnadene for transportrøret for gassen er beregnet til ca 15 mrd. Utbyggingen av eksportrørledningene vil dekkes av en egen separat konsekvensutredning (Gassco). Totale utvinnbare reserver for "Aasta Hansteen" er foreløpig anslått til om lag 47 GSm3 gass og 0,8 GSm3 kondensat.

Brønnøy Høyre
v/ John Arne Warholm