fredag 4. mai 2012

Tæring etter næring

Bakgrunn: Det ble i juni 2011 vedtatt bygging av ny sentrumsbarnehage til 33 millioner norske kroner (MNOK). Med sine 78 plasser medfører den i praksis 12 nye plasser og skal erstatte Barnebo, Furutoppen og Klubbhuset barnehager. I kommunestyret 2. mai 2012 ber Rådmannen om at kostnadsrammen revideres til 40 MNOK. Dette er en kostnadssprekk på drøye 20 %. Dette gir ikke bare økte driftskostnader for kommunale barnehager, men også utbetalinger til private barnehager. Dette er en konsekvens av at beregningsgrunnlaget for kommunale tilskudd øker sterkt.

Posisjonen bestående av Sp, H, V og Frp fremmet et alternativ forslag som sammen med fristilte Torleif Sandøy vant frem med stemmegivningen 15-12. Posisjonens forslag medfører at Rådmannen får i oppdrag å foreta en kritisk gjennomgang av kostnader og løsninger i prosjektet slik at den vedtatte rammen fra juni 2011 fortsatt kan benyttes.

Ansvarlig økonomisk politikk: Høyre er ikke med på en slik uansvarlig overbudspolitikk. Kommunens økonomi er anstrengt, og som folkevalgte er det vår plikt å påse at nytteverdien av hver eneste kommunale krone er så stor som mulig. Derfor aksepterer vi ikke blindt alle overskridelser. Vi forbeholder oss retten til å be om en ny vurdering av lagte planer der hensikten er å kunne bygge en ny og ikke minst funksjonell sentrumsbarnehage innenfor en ramme på 33 MNOK. Dette er holdningen i alle partier som sitter i posisjon.

Normtall: På landsbasis viser det seg at kvadratmeterprisen for ny barnehage ligger i størrelsesorden 25-28 000 kroner. Med en antatt byggekostnad på 40 MNOK gir dette ca 32 500 kr pr kvadratmeter. Det er påfallende at det i Brønnøy kommune skal være såpass mye dyrere å bygge en barnehage. Etter hva vi kjenner til er det kun èn barnehage i Oslo som har tilsvarende kostnad pr kvadratmeter.

Fordyrende løsninger?:Den nye sentrumsbarnehagen har en spennende arkitektonisk utforming der bl.a taket var tenkt brukt som uteareal. Det viser seg nå at dette ikke er mulig. Utformingen gir dermed ingen funksjonell effekt, og det er grunn til å tro at dette neppe er eneste fordyrende løsning som er valgt. Et slikt prosjekt bør ta større hensyn til funksjonalitet enn prangende estetikk.

Ja til ny barnehage: Brønnøy Høyre ønsker en ny, kommunal sentrumsbarnehage velkommen. Denne vil erstatte dagens velbrukte arealer og gi både barna og ikke minst ansatte et velfortjent løft. Imidlertid er det viktig å sette fokus på pris. Brønnøy kommune står foran andre tunge løft og en unødvendig dyr barnehage vil ha direkte konsekvenser for idrettshall, kulturhus og omsorgsboliger.

Medbestemmelse: Det er også bekymringsverdig at referansegruppen er lite brukt. Fra tillitsvalgte så vel som foreldre er det kommet signaler på liten medbestemmelse. Brønnøy Høyre er av den oppfatning at dette er ressursgrupper som absolutt må tas med på råd.

Eiendomsforhold: Sentrumsbarnehagen er planlagt på Kirkens grunn, og fremdeles er ikke forhandlingene med Opplysningsvesenets Fond kommet i gang. Det er grunn til å tro at utkast til avtaleverk vil komme i løpet av kort tid. I tillegg er deler av området bortfestet til Brønnøysund Idrettslag. Kommunen er dermed ikke eier av grunnen, og en utsettelse av saken til juni vil dermed ikke medføre noen forsinkelser i det hele tatt. Tvert imot; en utsettelse gir oss sjansen til å underbygge vår avgjørelse med mer faktakunnskap.

De andre: Hva med de andre i kommunestyret? Ap, SV og fristilte Eilert Horn stemte for ønsket om å utvide rammen med nye 7 MNOK. Dette til tross for at eiendomsforholdene ikke er avklart, og uten at det stilles nødvendige kritiske spørsmål rundt hvilket kostnadsnivå vi ønsker i barnehagen. Det er med forundring vi registrerer opposisjonens lyst til å bruke kommunale kroner uten å skjele til de konsekvenser det medfører.

Paul Birger Torgnes, varaordfører (H)
Stig Arve Høyvik, gruppeleder (H)