søndag 11. august 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 32, 2013)

Tilbake på kontoret

Etter er par ukers feriefravær fra kontoret var jeg tilbake på onsdag, og fikk tre gode dager til å komme à jour.  Dagene ble i tillegg krydret med en rekke hyggelige henvendelser og innspill fra engasjerte innbyggere. Noen med synspunkter på veivedlikehold, andre med tips om dyktige næringsdrivende som kommunen bør gi positiv oppmerksomhet, konstruktive forslag til bruk av kommunale eiendommer, ønsker om tildeling av næringstomt og spennende tanker om oppføring av utleieleiligheter.  

Brønnøy Kommune er heldig som har mange engasjerte innbyggere med ideer, konstruktive tanker og konkrete forslag til aktivitet som bidrar til utvikling og vekst i kommunen. Takk for gode innspill.

Lokalmedia

Lokalavisene var også aktive i uken som gikk, med 2 – 3 daglige henvendelser. Aktuelle tema har vært; Rådmannsansettelse, eiendomskjøp på Mosheim, salg av tomt på Gårdsøya, konsesjon for overføringslinje til Helgelandskraft, møte med politisk ledelse i NHD for lokalisering av nytt registerbygg, NHO sitt kommune-NM.
Lokalpressen er svært viktig for at kommunen skal kunne få informert innbyggerne og omverdenen. Derfor prøver både politisk og administrativ ledelse i Brønnøy å være så tilgjengelig for media som mulig. I motsetning til større kommuner har ikke Brønnøy noen egen informasjonsavdeling, og mediekontakten håndteres derfor i stor grad av rådmann og ordfører i tillegg til øvrige oppgaver. Dette kombinert med utstrakt møtevirksomhet, gjør at tilgjengeligheten ikke alltid er så god som media ønsker, selv om vi strekker oss så langt som mulig. Siste uke tror jeg imidlertid vi dekket behovet på en grei måte.

Sentrumsbarnehage

På fredag signerte jeg på vegne av kommunen kontrakten for Sentrumsbarnehagen med GL-Bygg, og arbeidene vil komme i gang en av de aller første dagene. Mange lokale bedrifter er tildelt viktige kontrakter. Prosjektet får dermed i første omgang ev fin effekt for det lokale næringslivet, før den blir til glede for ansatte og brukere når den står ferdig.

Finansiering av Universitet og Høgskoler

Fredag ble jeg også oppnevnt av regjeringen som medlem av et utvalg som skal vurdere hvordan universitets- og høyskolesektoren bør finansieres i framtiden. Utvalget skal ledes av professor Fanny Duckert, dekan ved det samfunnsvitenskaplige fakultetet ved Universitetet i Oslo (UiO).

– Regjeringen har ambisiøse mål for høyere utdanning og forskning, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen etter oppnevnelsen. – Finansiering er ett av de viktigste virkemidlene for å nå disse målene og bidra til vår framtid som kunnskapsnasjon.

Finansieringssystemet har virket i 10 år og har bidratt til at mange av målene med Kvalitetsreformen er nådd. Utvalget skal nå se på om finansieringen i større grad bør gå til å belønne kvalitet, faglig robuste og tydelig profilerte utdannings- og kompetansemiljøer, samt noen internasjonale toppmiljøer. Regjeringen ønsker seg en universitets- og høyskolesektor som ivaretar et bredt spekter av regionale, nasjonale og internasjonale kunnskaps- og kompetansebehov.  Utvalget har fått frist for å levere endelig rapport innen utgangen av 2014.  (Jeg er nestleder i styret ved Universitetet i Nordland.)

NHO sitt kommune-NM

Tirsdag kom meldingen om at Brønnøy Kommune hadde en bemerkelsesverdig framgang i NHO sitt kommune-NM, fra en 220-plass i 2008 til 151-plass i 2012. Dette plasserer Brønnøy som nr 2 av kommunene på Helgeland og nr 4 i Nordland.  Riksmedia har på en positiv måte merket seg at så godt som alle byene i Nord Norge har hatt en sterk framgang. At oljevirksomheten gradvis flyttes nordover tillegges mye av årsaken til dette. For Sør Helgeland som region var det også framgang fra 73. til 70.plass, men tatt i betraktning at landet er inndelt i 83 regioner representerer en slik plassering grunn til bekymring. Det gjør det ikke bedre for vår del av landet at naboregionene oppnår like dårlige plasseringer: Mosjøregionen (65), HALD/Ssjøen (72), Ytre Helgeland (80), Indre Namdal (81).

Sterk juli-økning for lufthavna

De foreløpige trafikktallene for Brønnøysund Lufthavn var gledelig lesning. Antall flybevegelser økte med hele 16,8 % til1.272, og plasserer Brønnøysund som den 8. mest trafikkerte flyplassen i Norge, foran Ålesund (9), Hammerfest (10), Kristiansund (11), Alta (12), Evenes (13) og Florø (14). Antall passasjerer utgjorde 18.047 og økte i juli med 20.43 % i forhold juli 2012. På plassene bak Brønnøysund kom Hammerfest med 16.064 passasjerer og Florø med 16.026.

Økningen i Brønnøysund kom til tross for betydelige tåkeproblemer på Helgelandskysten i deler av måneden. I følge Helgelands Blad var det hele 27 kanselleringer på Stokka, og antall passasjerer over Sandnessjøen Lufthavn gikk derfor ned med 3,6 % het til 7.994 i juli. Når det gjelder trafikken hittil i år så preges Brønnøysund Lufthavn sine tall både av Widerøe-streiken og streiken til Air Service som samlet bidro til mange kanselleringer i første halvår.