søndag 18. august 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 33, 2013)


Valgkampstart
Lørdag ble valgkampen i Brønnøy startet for fullt, med møte i Høyre på Helgeland, dørbank og stands utenfor Havnesenteret. For oss i Brønnøy dreier det seg først og fremst om å sikre landet en ny regjering med Erna som Statsminister, og å sikre Margunn fast plass på Stortinget.
Til valgkampåpningen fikk Brønnøy Høyre aktiv og god bistand fra; Leder i Nordland Høyre, 5 Høyreordførere, Nordlands fungerende fylkesrådsleder, og ikke minst de to øverste kandidatene på Nordland Høyres liste ved Stortingsvalget.
Takk for engasjement og innsats.

Meningsmålingene spriker. Rett før helgen kom 3 målinger, 2 ga Høyre kjemperesultat og partiet like mange eller flere mandat enn de 3 rødgrønne partiene til sammen, mens det på den 3. målingen var betydelig tilbakegang for H. Dette viser med all tydelighet at valget ikke er vunnet. Det er stemmegivningen om 3 uker som avgjør, og vi må stå løpet og jobbe helt til målpassering 9. september.



Høyre på Helgeland
Fredag og lørdag var ”Høyre på Helgeland” samlet i Brønnøysund. Første del av programmet var informasjon om kommunen, og viktige virksomheter som Registrene, Torghatten og Heliporten. Deretter sto selvsagt politikk i hovedsetet, og kulminerte med pressekonferanse med gladnyheten om at man vil jobbe for en E6-utbygging på Helgeland uten bompenger;

E 6 gjennom Helgeland er et meget viktig veiprosjekt, både regionalt og nasjonalt. I NTP som ble vedtatt av Stortinget i vår, er en del av finansieringen egenbetalingen/bompenger. Lokallagene til Høyre på Helgeland har vært veldig tydelige på at trafikkgrunnlaget for gjennomgangstrafikken på E6 Helgeland er for lavt til at bompengefinansiering er en god finansieringsmåte. Høyre vil derfor gå nøye gjennom tallene for å se om dette er en strekning som bør finansieres gjennom ordinære bevilgninger. E6 gjennom Helgeland skal bygges og den må fullføres innenfor de fastsatte rammer og frister. Men uten et stort nok trafikkgrunnlag skal prosjektet i sin helhet finansieres uten bompenger

Aqua Nor 2013
Siste uke ble Aqua Nor 2013, verdens største havbruksmesse, arrangert i Trondheim, med rekordoppslutning. I tillegg til næringsaktører fra inn og utland er det også stadig flere forskere, representanter fra forvaltning og politikk som deltar. Fra Nordland deltok i tillegg til meg en rekke andre ordførere, fylkesråd m.m.. For meg var det positivt å se hvordan Nettverket for kystkommuner jobber for å sikre kommunene en større andel av verdiskapningen fra Havbruksnæringen, og at dette skal skje på en måte som gjør at næringens konkurransekraft. Ekstra gledelig var det også å overvære fiskeriministerens overrekkelse av Fiskeridirektoratets miljøpris til Brønnøyfirmaet Akva Design.

Miljøprisen
Fiskeridirektoratets miljøpris henger høyt, og det er derfor den deles ut av fiskeriministeren under Aqua Nor, med stort og kompetent publikum og stort medieoppbud. Et medieoppbud som var ekstra stort i år pga det sterke miljøfokuset på næringen. Det var derfor med stolthet jeg fikk anledning til overvære seansen, hvor det særlig ble trukket fram at Brønnøysundfirmaet Akva Design hadde fått prisen for sitt arbeid med utvikling og uttesting av lukkede merder. Gjennom 2 år har selskapet dokumentert null lus og ingen rømming, i tillegg til mulighet for å hindre utslipp. Umiddelbart etter prisoverleveringen var TV2 og NRK Radio/TV på plass med direktesending og opptak som fikk stor dekning gjennom hele dagen.

På fredagen var innovasjon Norge på besøk på Toft med sentrale ledere fra Norge og Asia/Afrika for orientering om den nye bærekraftige teknologien. Nordland Fylkeskommune (Fylkesrådsleder og Fylkesråd for næring) og Brønnøy kommune (Varaordfører og næringssjef) benyttet denne anledningen til å gratulere og hedre selskapet.
-       Dette setter standarden for fortsettelsen av oppdrettsnæringen i hele verden. Dette er så stort kvantesprang at hele Norge er fornøyd, og jeg soler meg i glansen, sa fungerende fylkesrådsleder Oddleif Olafsen. Varaordfører Margunn Ebbesen var i tillegg svært stolt over at det var en Brønnøybedrift som viste vei og vant prisen.

Grunder/daglig leder Anders Næss og styreleder Brynjar Forbergskog verdsatte miljøprisen og hilsningene høyt, og understreket betydningen av samspillet med Samarbeidspartnerne i Torgar Næringshage (Veterinærinstituttet, Aqua Innovation, Norsk Havbrukssenter), Universitetet i Nordland, Nofima m/fl.

Besøk fra NFK
Fredag besøkte fungerende fylkesrådsleder, fylkesråd for næring og en representant fra Næringsavdelingens administrasjon Brønnøy. Foruten forhåndsavtalte bedriftsbesøk, deltakelse under Innovasjon Norge sitt arrangement på Norsk Havbrukssenter, gratulasjoner og hilsning til Akva Design og besøk i Torgar Næringshage, ble det også anledning for fungerende ordfører til å orientere om og vise det store aktivitetsnivået i Brønnøysundområdet. Blant disse de fylkeskommunale prosjekt som ny VG-skole og veiløsning Nordhus/Toft.  
Veistrekningen til Toft var også viktig tema under mitt møte hos NFK på mandag. Arbeidene med hovedprosjektet pågår for fullt, men det jobbes fortsatt intenst med finansiering og prosjektering av de siste 200 m ned til Toft, slik at hele prosjektet kan gjennomføres under ett.

Positiv folketallsutvikling
Folketallet i Brønnøy økte med 17 personer i 2. kvartal, til 7.889 innbyggere. Vi er heldige og har både fødselsoverskudd og netto tilflytting.
Til tross for betydelig nybyggingsaktivitet representerer tilgang på leiligheter og boliger en begrensende faktor for ytterligere vekst. Selv om det i 2012 ble byggemeldt 44 nye boenheter, om lag det samme som i 2011, er dette for lite i forhold til behovet. BA slo på lørdag stort opp at 9 sjøtomter på Mosheim ble revet bort før feltet er opparbeidet og uten annonsering. Eiendomsutviklere har informert om at utleieleiligheter leies ut lenge før de er ferdigstilt, og registrenes ledelse har også understreket behovet for sentrumsnære utleieleiligheter.
Fra Brønnøy Kommune er arbeidet med å følge opp målsettingene i den boligsosiale handlingsplanen nå i ferd med å bli fulgt opp på en aktiv måte, og i tråd med kommunestyrets vedtak det vil bli lagt til rette for utstrakt samarbeid mellom kommunen og private aktører. Dette er både viktig og nødvendig for å dekke boligbehovet og fortsatt folketallsvekst.

Kommunebarometer
Brønnøy Kommune havner også i år midt på treet blant landets kommuner på Kommunalrapport sitt kommunebarometer, fram tre plasser fra 2012 til 266. plass. Bindal kommune skiller seg ut med en flott 8. plass. Gratulerer, Petter & Co!
Kommunene har i kåringen blitt vurdert på 116 nøkkeltall, de fleste hentet fra SSB sin Kostra-database.

Rolls-Royce
Trondheimsfirmaet Smartmotor, som også har kontor og ansatt i Torgar Næringshage, ble sist uke solgt til det britiske kjempekonsernet Rolls-Royce. Ut fra den informasjonen som så langt er kommet vil Smartmotor fortsatt bli beholdt som en egen enhet og med dagens merkenavn. Dvs at vi i denne omgang ikke vil finne noe Rolls-Royce skilt på kontoret i Brønnøy.

Uka som kommer
Programmet for uka som kommer er fullpakket med interessant og hektisk aktivitet, og jeg tar stikkordsmessig med;
-       Møter under ONS (Oljemessa i Stavanger)
-       Ruteutviklingsprosjektet for bedre flyforbindelse mellom Stavanger, Helgeland, Harstad og Hammerfest, framlegging av rapport (Jeg har vært med i styringsgruppen)
-       Møte med NCE- Aquaculture, Akva Arena  og Ocean of opportunities.
-       Deltakelse på Avinor sitt nordområdestrategimøte
-       Møte mellom Brønnøy havn og Kystverket vedr. Brønnøyleia
-       Oppdatering fra styringsgruppen for Lokalmedisinsk senter på Sør Helgeland, og politisk oppfølging av innspill fra gruppen.