søndag 25. august 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 34, 2013)

Registerlokalisering
Lokalisering av nybygg til Brønnøysundregistrene har igjen vært i fokus i lokalmedia den siste uken. Dette er en viktig sak både for Brønnøysundregistrene og for utviklingen av Brønnøysund. At temaet opptar og engasjerer mange er derfor både naturlig og viktig. Selv om vi fra kommunens side har hatt løpende, konstruktiv og god dialog med både politisk ledelse og embetsverket i NHD er det gledelig at Statsråd Giske selv kommer til Brønnøysund på søndag kveld, for å få førstehånds kunnskap. Fra kommunens side er det jeg som fungerende ordfører og fungerende rådmann som skal møte Statsråden.


Det er imidlertid både skuffende og oppsiktsvekkende at AP sine 2 representanter i formannskapet, bevisst framsetter usanne påstander om hva fungerende ordfører skal ha uttalt. Dette er så vidt graverende at det er nødvendig å korrigere:

I tirsdagens BA opplyser representanten Merethe Paulsen Blomstervik at fungerende ordfører skal ha opplyst at tomta ved Salhussundet er ubrukelig som tomt for registrene pga vond lukt. Dette medfører ikke riktighet. Undertegnede og representanten Ebbesen opplyste i planutvalgsmøte, hvor også Blomstervik var til stede, at notvaskeriet som er lokalisert rett overfor den aktuelle registertomta i Salhussundet, tidligere var lokalisert på Toft. Mens notvaskeriet var på Toft var det tidvis store utfordringer med lukt, og vi anmodet å sjekke om dette fortsatt var en utfordring etter relokaliseringen. Ingen av oss uttalte at tomten var ubrukelig for registerbygg, eller at det var luktproblemer ved dagens lokalisering.  

I BA på lørdag opplyser representantene Blomstervik og Hanssen at ingen ønsker Statsbygg sin anbefaling, konkret listes opp at ledelsen ved registrene er mot den, og at også fungerende ordfører har forkastet den. Det motsatte er tilfelle; Ledelsen ved registrene har skriftlig støttet Statsbygg sin anbefaling, og fungerende ordfører har uttalt at Statsbygg sin anbefaling innfrir kommunens ønsker.

Jeg har ingen forståelse for at formannskapsmedlemmer må ty til slike usannheter. Det bidrar ikke til en konstruktiv og god prosess.

ONS Norway

For første gangen ble oljemessen ONS Norway arrangert i Stavanger mandag – onsdag denne uken. Dette er en miniutgave av ONS, en av verdens ledende oljemesser som arrangeres annethvert år. Totalt var det 15.000 besøkende fra 50 nasjoner på messen som i stor grad hadde fokus på norske forhold og norske aktører. Selv om messen ikke er spesielt stor fungerer den meget godt for nettverksbygging.  Det Nord-Norske miljøet var igjen samlokalisert, og som en del av dette var Helgeland også presentert. Fra Sør Helgeland var det først og fremst regionrådet som deltok, bestående av en delegasjon på 3 ordførere, 2 næringssjefer og regionrådslederen.

Ruteutviklingsprosjektet

Midt under ONS, på tirsdag ettermiddag, ble rapporten til ruteutviklingsprosjektet presentert i pressesenteret på messa, med fullpakket sal. Ruteutviklingsprosjektet er et unikt prosjekt på den måten at 6 flyplasser (Brønnøysund, Sandnessjøen, Harstad/Evenes, Tromsø, Hammerfest og Stavanger) i 4 fylker har valgt å gå sammen om å utrede behov og muligheter for nye flyruter.

Tidligere på dagen hadde eierne av prosjektet, som består av ordførerne i de berørte flyplasskommunene, godkjent rapporten, som hovedsakelig konkludere med følgende;

  • Det er behov for direkteruter mellom Stavanger og flyplassene på Helgeland, Harstad og Hammerfest, og mellom oljebyene i Nord Norge.
  • Frekvens er også viktig.
  • Med god frekvens og direkteruter vil oljeselskapene årlig kunne spare om lag 400 mill kr årlig i forhold til i dag.

For Brønnøysund er det i tillegg tatt med ønske om ytterligere forbedring i til og fra Oslo, med tidligere avgang til Oslo på morgenen og senere sisteavgang på kveldene fra Oslo til Brønnøysund.

Rapporten til ruteutviklingsprosjektet ligger ute på www.greaterstavanger.com.

Norwegian Centre of Expertise – Aquaculture.

Havbruksnæringen i Norge er internasjonalt ledende, og får stadig større internasjonal betydning. Fra FN sin matvareorganisasjon FAO sin side understrekes det at den forventede befolkningsveksten opp mot 9 milliarder mennesker gjør at en stadig større del av matproduksjonen må komme gjennom dyrking av havet.

En rekke ekspertrapporter den siste tiden indikerer at Norge vil spille en meget sentral rolle i denne sammenheng. Mens sjømateksporten i år trolig vil komme opp i 60 milliarder kr, og den totale verdiskapningen utgjør 90 milliarder, er det muligheter for en 6-dobling, til om lag 550 milliarder kr pr år i 2050.

For å kunne oppnå dette er det etablert flere klyngesamarbeide; NCE- Aquaculture, AkvaArena og Ocean of Oportunities. 5 virksomheter som driver på Sør Helgeland er med i en eller flere av disse klyngene. I uka som gikk var styrene i klyngene samlet på Stiklestad for å utrede muligheten for å gå sammen og søke om status som Global Centre of Expertise of Aquaculture (GCE-Aquaculture), for på den måten å kunne stå enda sterkere i det viktige arbeidet man står foran. (Undertegnede sitter i styret i NCE-Aquaculture)

I dag har vi i Norge 12 NCE-klynger, og målet er å kunne få på plass ca 4 GCE-klynger. Det er SIVA, Innovasjon Norge, og Norges Forskningsråd som står bak denne ordningen.

Avinor - Nordområdestrategi

Torsdag hadde Avinor invitert til møte i Bodø før å informere om Avinor sitt arbeide med en nordområdestrategi fram mot år 2020, og for å få innspill fra fylket og regionene i Nordland om hvordan samfunnsnytten av Avinor sin virksomhet kan bli best mulig, både regionalt og nasjonalt.

Jeg representerte Sør Helgeland på møtet; og informerte om veksten i Brønnøysundområdet, trafikkutviklingen på flyplassen, forventet vekst innen olje/gass virksomhet, reiselivsnæring og andre næringer. Videre var jeg i den heldige situasjon at jeg kunne overlevere den ”blodferske” rapporten til ruteutviklingsprosjektet.

For Brønnøysund Lufthavn er det viktig å legge til rette for at man i framtiden skal kunne ta ned noe større fly, f.eks DHC 8 Q 400, som tar 78 passasjerer. Dette vil kreve noe forlengelse av rullebanen og dispensasjon fra noe av dagens regelverk, uten at dette svekker sikkerheten.

Idrettshall på Salhus - et viktig steg videre

Tidligere denne uken kom det en meget hyggelig melding fra Kulturdepartementet; den kommende idrettshallen på Salhus har fått sin godkjennelse og attpåtil med mer spillemidler enn det som først ble forespeilet. Totalt skal det investeres over 40 millioner kr og hallen vil markere et tidsskille for både skole og idrett på Salhus. Prosjektet viser med all tydelighet at det går an å etablere et godt samarbeid mellom frivillige og det offentlige.
Jeg benytter anledningen til å gratulere alle involverte med det positive resultatet. Det lønner seg å stå på! 


Brønnøyleia

Fredag hadde Brønnøy Havn og Brønnøy Kommune hyggelig besøk av ledelsen i Kystverket i Kabelvåg på besøk. Hovedformålet med møtet var å komme fram til en fellesforståelse for betydningen av Brønnøyleia, både for sikkerhet, næringsaktivitet og økonomi samt miljø. Samt stake ut kursen for det videre samarbeidet.

Møtet foregikk i en god og konstruktiv tone, og innfridde forventningene. Det er stor enighet om de samfunnsmessige forhold, og om at man i første omgang skal legge fram et skisseprosjekt som igjen skal kunne danne grunnlag for et forprosjekt som sikrer at Brønnøyleia igjen kommer inn på prioritetslistene i NTP og bli realisert.

Kystverket ble også tatt med på befaring i fiskerihavna, midthavna og nordhavna (Gårdsøya) i godværet, og orientert om status og videre planer. Tilbakemeldingene var at de hadde stor sans for arbeidet som var gjort  og den seksjonering av havna som var foretatt.

Lokalmedisinsk senter

I sommer har det vært en del fokus på framdriften i arbeidet med Lokalmedisinsk Senter (LMS) og røntgenutstyr. Dette har så langt ikke vært en politisk sak, men et faglig utredningsarbeid som ikke har hatt god nok framdrift. Som fungerende ordfører har jeg derfor sammen med rådmann og kommunens ansvarlige for utredningsarbeidet tatt initiativ for å få fortgang i dette arbeidet. Styringsgruppen har hatt møte inneværende uke, og intensiverer nå arbeidet i undergrupper med konkrete oppdrag og angitte tidsfrister.

Selv om jeg og mange med meg er utålmodig og gjerne skulle sett LMS etablert umiddelbart, er det viktig at det er faglige og helsemessige vurderinger, med pasientene/innbyggerne i fokus som legger føringer for arbeidet. Politisk involvering bør først skje når klare anbefalinger foreligger.

Uka som kommer

Programmet for uka som kommer er fullpakket med interessant og hektisk aktivitet, og jeg tar stikkordsmessig med;

-      Møte med Statsråd Giske på søndag kveld vedr. lokalisering av nybygg til Brønnøysundregistrene.

-      Møte med NFK i Bodø, vedr. handlingsplaner for oppfølging av Nasjonal Transportplan

-      Møte i formannskap og planutvalg

-      Styremøte i Norskehavsrådet (Værnes)

-      Oppfølging av arbeidet vedr rekruttering av rådmann