mandag 2. september 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 35, 2013)


Registerlokalisering igjen
Etter Statsråd Giskes besøk i Brønnøysund sist søndag har lokalisering av nybygg til registrene igjen vært et sentralt tema i lokalpressen og på andre lokale arenaer. Hvilke signaler som Giske ga under besøket spriker i mange retninger. Mange ansatte på registrene protesterer mot å bli tatt til inntekt for at de ønsker lokalisering ved Salhussundet. Fagforeningsleder og hovedverneombud hevder de er feilsitert. Konklusjonen synes å være at det ikke foreligger noen undersøkelse av hva de ansatte ved registrene mener om lokalisering av nytt bygg, og at det eneste som er sikkert er at det er delte meninger.

Delte meninger synes det også å være blant folk flest og i BA-nett sin avstemming ga 60 % uttrykk for at de ønsker nybygget i sentrum (Jeg er fortsatt kritisk til påliteligheten i slike uformelle avstemminger). I lørdagens BA tar Per Martin Orvik et oppgjør med lokale AP-politikere sin selvoppnevnte rolle som talerør for lokalbefolkningen. Han vi ha seg frabedt slike ”Big Brother”-takter fra AP, og tilkjennegir at han ønsker nytt registerbygg i sentrum. I løpet av lørdagen var det flere som uoppfordret kom med samme klare melding.


Både jeg og mange med meg reagerer på at AP sine to formannskapsrepresentanter (Blomstervik og Hanssen) fortsetter å framsette usanne påstander om hva undertegnede og Margunn Ebbesen skal ha uttalt overfor Statsbygg m.h.t. Salhussundets egnethet som lokalisering av nytt registerbygg. Jeg har derfor forelagt påstanden for Statsbygg, slik at leserne av bloggen selv kan lese og gjøre seg sine egne vurderinger;
Merethe Paulsen Blomstervik i leserinnlegg i BA; ”……fungerende ordfører fra Høyre har opplyst Statsbygg om at tomta i Salhussundet er ubrukelig for nytt registerbygg, fordi det angivelig skal være så stygg lukt der.”
Tore Berg, prosjektleder, Statsbygg; ”… I vår dialog med kommunen ble ingen av tomtealternativene, som stod igjen i sluttvurderingen, avvist eller at det ble trukket fram forhold som tilsa at de skulle eller burde utelukkes. ”

Jeg har ingen forståelse for at formannskapsmedlemmer må ty til slike usannheter. Selv om det ut fra tilbakemeldingene vi får tyder på at det slår mest tilbake på dem selv, så bidrar det til å sette lokalpolitikken i et dårlig lys, og det svekker våre muligheter til å ivareta kommunens og innbyggernes interesser på en optimal måte.

Møter i planutvalget og formannskapet
Onsdag hadde vi første møte etter sommerferien i både planutvalget og formannskapet.  Sakslisten var ikke avskrekkende, men 2 av sakene hadde betydelig allmenn interesse og stor viktighet for kommunen.
For omsorgssenteret i Hommelstø sentrum var det viktig for den forestående anbudsrunden å få avklart avgrensning av sentrum. I tråd med hva kommunestyret tidligere har vedtatt var det enstemmighet om at vi med sentrum mener området rundt Velfjordsenteret/Persplassen, og at Stavarhaugmyra ikke er aktuelt lokaliseringssted.
Den andre saken gjelder det gamle Coopbygget i Hommelstø og planene om utbygging til museumsformål. P.g.a. betydelige høyere kostnader enn opprinnelig beregnet, og fortsatt usikkerhet vedr. endelige kostnader gikk et flertall inn for å stanse utbyggingen, og legge bygget ut for salg. Ved et salg skal allmennhetens adgang til sjøen sikres. Saken skal til kommunestyret for endelig beslutning.

Norskehavsrådet
På fredag deltok jeg på styremøte i Norskehavsrådet, som er et samarbeidsprosjekt mellom de 4 fylkeskommunene fra Møre til og med Nordland og de viktigste oljekommunene i hvert fylke, Brønnøy, Alstahaug og Bodø fra Nordland.
I Norskehavsrådet har vi et forum for god dialog med myndigheter og næring, hvor vi både får informasjon, og får formidlet synspunkter på et tidlig stadium, samtidig som vi også klarer å samordne ulike geografiske interesser i betydelig grad.
På dette møtet hadde vi deltakelse fra ledelsen i OED som orienterte om siste konsesjonstildelingsrunde og kommende runder, samt vedtatte og kommende utbygginger i Norskehavet.

Direkteferge Horn - Tjøtta
På fredag deltok Stig Arve i møte med Nordland Fylkeskommune (NFK) og de berørte kommunene på Helgeland vedr anbudsrunden på ferger i Tjøttabassenget. I tråd med regionrådenes prioritering er det et overordnet mål å redusere reisetiden mellom Br.sund og Sandnessjøen. Som et ledd i dette arbeidet har NFK gått inn for en løsning med direkteferge mellom Horn og Tjøtta samtidig som det opprettholdes et godt fergetilbud i Tjøttabassenget, dvs stedene mellom Forvik og Tjøtta, samt mellom Horn og Andalsvåg.
I tillegg er arbeidet med en konseptvalgsutredning for strekningen Sandnessjøen – Brønnøysund iverksatt. Her skal bl.a. tunell under Velfjorden vurderes.

Rådmannsansettelsen
Arbeidet med rådmannsansettelsen er nå kommet så vidt langt at det kun gjenstår et intervju før innstilling kan legges fram for kommunestyret. Dvs at vi har flere og meget gode kandidater å velge mellom, og at konkret beslutning bør kunne fattes den 12. september.

Uka som kommer
Uka som kommer vil i all hovedsak gå med til møter på rådhuset, både interne møter, møter med potensielle etablerere og møter med innbyggere som har konstruktive innspill som vi bør lytte til og så langt råd er følge opp.
Tirsdag er det Valgtorg og Skolevalg på den videregående skolen, og torsdag er det styremøte i Forskningsrådet (ERM).
Dersom alt går etter planen vil også arbeidene med opprusting av området vest for havneområdet komme i gang for fullt i løpet av uka. Et spennende prosjekt som jeg gleder meg til å se resultatet av.