mandag 9. september 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 36, 2013)


Klokt av Giske
Statsråd Giske i NHD informerte fredag ettermiddag om at han og departementet vil anmode Statsbygg om ytterligere vurdering av lokaliseringsalternativet nord for Thon Hotell og kulturhustomta. Dette er i tråd med anbefaling fra kommunen. I tillegg ønsker Statsråden også flere opplysninger vedr. Lenninga (nord for Samvirkeslakteriet). De øvrige anbefalingene fra Statsbygg er fortsatt aktuelle.
Beslutningen er godt mottatt også av ledelsen og ansatte ved registrene, men det er viktig at tilleggsutredningen ikke forsinker framdriften i prosjektet.


Honnør til fylkesråd Bjørkmo
På torsdag ble det kjent at Fylkesråd for samferdsel i Nordland, Tove Mette Bjørkmo, om at hun innstiller på at Trafikksikkerhetsutvalget i Nordland skal bidra med 2 mill kr til å fullføre veiutbedringen og fortausløsning de siste 230 m til Toft, slik at hele prosjektet kan fullføres. Fra lokalt hold er det undertegnede og ikke minst varaordfører Margunn Ebbesen som har stått for en aktiv oppfølging av kommunestyrets vedtak, men uten Fylkesrådens positive og løsningsorienterte tilnæring til prosjektet, hadde det ikke vært mulig å få en så rask og god avklaring.
Brønnøy kommune har så langt ferdigstillet og fått stadfestet nødvendige reguleringsendringer, og har også engasjert ekstern konsulent til prosjektering og utarbeidelse av godkjente byggeplaner. Målet til fylkesråden er at prosjektet skal kunne ferdigstilles innen utgangen av året.

Stedsutvikling - Hommelstø
I uka som gikk fikk vi ytterligere en gladmelding fra Fylkesrådet i Nordland som bevilger 1,4 mill kr til Stedsutvikling i Hommelstø, nærmere bestemt den sjøretta delen av Rugåshylla. Dvs. at man nå får ferdigstillet stedsutviklingsprosjektet i Hommelstø som ble startet opp i 2007. Totale kostnader for sluttprosjektet er 3,7 mill kr. Kommunen deltar med 1,4 mill og private med 0,9 mill kr.
Gjennom denne bevilgningen, og tidligere bevilgninger det siste året har samarbeidet mellom Brønnøy Kommune og Nordland Fylkeskommune ført til at vi får et betydelig løft av sentrum i Brønnøysund (Strømsneset), Toft og Hommelstø. Dette vil løfte attraktiviteten for alle de tre tettstedene i kommunen på en flott måte.

Høyrerekord ved skolevalget i Brønnøy
Selv om det ble noe kluss med tidspunktet for skolevalget ved den videregående skolen i Brønnøy ble det en hyggelig opplevelse for Høyre som fikk tidenes beste resultat med hele 28 %. FRP fulgte på 2. plass med 20 %, mens AP fikk 17 %. Av de 430 elevene var det 70 % som deltok i avstemmingen. Også på landsbasis ble Høyre størst og fikk sitt beste resultat gjennom tidene.

Kulturminnedagene
Kulturminnedagene 2013 ble arrangert på Tørrfiskbrygga lørdag og søndag av ildsjeler fra flere lag og kulturorganisasjoner. Det var ulike aktiviteter, utstillinger og foredrag, bla. En tankevekkende og interessant foredrag av tidligere fylkesordfører Mariette Korsrud om stemmerettsjubileet. Det har vært en lang og krevende vei å gå for å sikre kvinnene full likestilling, både m.h.t. stemmerett og folkevalgte posisjoner.
Under Kulturminnedagene fikk Brønnøy kommune overlevert et flott teppe med gamle Brønnøysund kommune sitt byvåpen. Kunstverket som er laget av Else Marie Nilsen, ble overlevert av Aasa Storlien til fungerende ordfører som lovet å medvirke til at det skulle få en framtredende plass i det nye kulturhuset når det står ferdig.

Vellykket kriseøvelse
Onsdag ble det i et samarbeid mellom Avinor, blålysetatene og kommunen gjennomført en omfattende og vellykket kriseøvelse. Utgangspunktet for øvelsen var at et helikopter havarerte i nærheten av flyplassen. Skoleelever var markører for 21 hardt skadde og forulykkede, og bidro til at øvelsen ble svært realistisk. Også Kommunens kriseledelse satte stab på kort varsel under ledelse av rådmann og fungerende ordfører. Kommunens hovedoppgave under øvelsen var å stille helsepersonell til disposisjon, opprettelse av pårørendesenter og kommunikasjon til pårørende og opinion/innbyggere i samarbeid med bl.a. politi.
Selv om øvelsen var vellykket ble det avdekket forhold som må følges opp, noe som også er en del av hensikten med slike øvelser. Takk til de som tok initiativet for øvelsen og alle som medvirket til en realistisk og god gjennomføring.

Uka som kommer
Uka som kommer vil bli både innholdsrik, krevende og spennende;
  • Gjennomføring av stortingsvalget, og møter i stemmestyret for godkjenning
  • Møte i eiendomsutvalget og møter med næringsaktører/bedrifter med spennende utvidelsesplaner.
  • Møte vedr handlingsplaner for Nasjonal Transportplan
  • Styremøte på universitetet i Nordland
  • Kommunestyremøte med ansettelse av rådmann, suppleringsvalg til formannskapet og valg av ordfører
  • Et lokalt oppdrettsfirma får også prøvd en sak for Høyesterett i begynnelsen av uka – saken setter sluttstrek for konsesjonstildelingene i 2009.