fredag 6. september 2013

Stolthet og muligheter


Vi står foran historiske muligheter. Som lokalpolitikere er det viktig at vi bruker våre krefter på å gripe de mulighetene vi nå har. Vi må bort fra ordkløveri og heller diskutere hvilke visjoner vi har for framtidens Brønnøysund og i hvilken retning kommunen skal utvikles. Hva er de store tankene rundt Brønnøysund som Registerbyen, Basebyen og ikke minst den idylliske Kystbyen midt i leia, midt i landet?

Storsatsingen på Altinn og nybygg til Brønnøysundregistrene gir oss en unik mulighet til å utvikle Brønnøysund som registerbyen i Norge. La oss først være enige i at funksjonelle og optimale lokaler som sikrer fortsatt vekst og utvikling skal ha hovedfokus. Det vil gjøre registrene mer attraktiv og også kunne lette rekrutteringen av kompetente medarbeidere til andre virksomheter.


Sammen med registrene må vi legge til rette for økt knoppskyting og større ringvirkninger. Det er store muligheter innen utdanning, forskning og utvikling når kommunesektoren i Norge skal digitaliseres. Her kan vi ta nye posisjoner.

Samtidig er det sånn at nybygget til registrene også handler om byutvikling og om å bygge en identitet vi kan være stolt av. Utforming av bygget vil i så måte ha stor betydning. Det er her vi må tenke helhet og langsiktig.

Basebyen Brønnøysund er i raskt vekst. I tillegg til Norne og Skarvfeltet, gjør nye drifts og letefelter at aktiviteten over Helikopterbasen er mer enn doblet. Mulighetene for fortsatt vekst er så absolutt til stede. I dag er det om lag 350 mennesker i Brønnøy som direkte og indirekte jobber offshore eller på flyplass/heliport. Som politikere har vi jobbet sammen med bl.a. oljeselskapene for å få erstattet charterflyvningene som var øremerket for oljearbeidere med rutefly som alle kan benytte. Dette har gjort Brønnøysund til landets største lokalflyplass, og vi har i dag et fantastisk flytilbud med 12 daglige avganger. Et eksempel på at vi klarte å gjøre et ”internt” behov til noe som gagner fellesskapet.

Det å tenke visjonært handler i stor grad om utvikling og nytenking. Vi må løfte blikket. Basebyen Brønnøysund må legge til rette for virksomheter på Heliportområdet. Samtidig må vi utvikle byen og omlandet slik at offshorearbeidere ønsker å bosette seg her. Da trenger vi attraktive bomiljø, service og fritidstilbud av topp kvalitet.

Fra naturens side ligger alt til rette for å videreutvikle den idylliske kystbyen.
Brønnøysund er en perle, og det kreves bevissthet og oppfølging fra oss alle for å få full effekt. Vi vil noe med oppgraderingen av Strømsneset (området ved Havnesenteret/Gjestemarinaen), vi vil gi sentrum et fantastisk løft.  Byutviklingen fortsetter med ferdigstilling av Lille Brønnøya og det parkmessige området på nordenden av denne. Vi vil legge til rette slik at innbyggerne, menneskene i Brønnøy kan fylle sentrum med aktivitet og innhold.

Hva om vi ble enige i visjonene og kombinerer disse med en aktiv dugnadsinnsats der både kommunen, bedrifter og private involveres i arbeidet med å forskjønne byen og kommunen? Det er mye å ta tak i, men potensialet er uendelig stort.

Som kommunepolitiker ønsker jeg at vi større grad diskuterer overordnede visjoner, og hvordan vi med engasjement og innsats evner å gripe de unike mulighetene vi har. De interne drøftingene vi har hatt i kommunen rundt kommuneplanen har vist at det er både engasjement og stor grad av enighet om retning. Dette bør vi i fellesskap bygge videre på.

Ingen er tjent med at folkevalgte bruker tid og energi på småkrangling og personangrep. La oss slutte med det! Vår felles oppgave er å gjøre Brønnøy til en best mulig kommune for alle som vokser opp, bor og har sin virksomhet her. Når vi nå har unike muligheter - gjelder det å gripe dem. Det vi trenger er gode ideer og gode løsninger slik at vi kan være stolte av heimplassen vår.

Fungerende ordfører Paul Birger Torgnes