lørdag 12. oktober 2013

En historisk uke



Det har vært spennende og interessante uker etter valget og sist uke har for meg vært særs i så måte. Regjeringsplattformen ble presentert på Sundvolden sist mandag og grunnlaget for regjeringsskiftet er nå på plass. I forrige uke ble Høyre, Frp, Krf og Venstre enige om en samarbeidsavtale for den kommende stortingsperioden. Nå er den politiskeregjeringsplattformen mellom Høyre og Frp på plass.
Dermed er velgernes tydelige ønske om et regjeringsskifte respektert og fulgt opp. Resultatet ble svært godt og Erna blir statsminister.


Både forhandlingene og resultatet lyser av pågangsmot og optimisme. Dette blir et kraftig taktskifte. Den rød-grønne regjeringen ble i stadig sterkere grad preget av at interne motsetninger resulterte i fravær av initiativ og gjennomføringskraft.
Det er ingen tvil om at utfordringene står i kø også for den nye regjeringen. Først og størst blant disse er den internasjonale, økonomiske situasjonen. Det kan bli viktigere enn noensinne å ha kontroll på samfunnsøkonomien i årene som kommer.
Utfordringene for den nye regjeringen ligger også i de store bunkene med ubetalte regninger fra de rød-grønne.

Sundvolden plattformen inneholder hovedpunktene i regjeringsplattformen. Det er mye god politikk og retningsvalg som kommer frem i plattformen, imidlertid er det fortsatt mye som bare er overskrifter og som skal fylles med innhold når vi kommer inn i regjeringskontorene, og vi begynner å jobbe i komiteene.  Av punktene i plattformen har jeg lyst til i denne omgang å trekke frem en enklere hverdag for folk flest og styrket konkurransekraft for norske arbeidsplasser. 

En enklere hverdag for folk flest
Regjeringen vil gi enkeltmennesket større frihet til å styre sitt eget liv uten innblanding fra politikere og byråkrater. Gjennom mindre byråkrati, regulering og lavere skatter, vil regjeringen desentralisere makten. Mennesker med skapertrang og tiltakslyst må gis større armslag. Regjeringen vil forenkle lover og regler, og fjerne unødvendige og særnorske forbud og påbud. Det skal bli tillatt å kjøre Segway og vannscooter, det skal bli tillatt å selgeeplecider utenfor polene i Hardanger og Vinmonopolet skal ha åpent samme dager som butikkene kan selge øl. Dette er ikke de viktigste sakene, men det er unødvendige regler som skaper små hindre i folks hverdag.

Mange opplever bygningssøknader som en spesielt byråkratisk prosess. Vi skal derfor redusere antallet lovpålagte høringsinstanser og avgrense innsigelsesretten i arealsaker. Det betyr at vi skal sette klarere grenser for forvaltningens adgang til å treffe skjønnsmessige vedtak. Det vil gjøre dette lettere å gjennomføre en rekke byggeprosjekter landet over. Ikke minst vil vi fjerne Fylkesmannens adgang til å overprøve det lokalpolitiske skjønn.
"Regjeringen vil avvikle «inngrepsfrie naturområder» (INON) som verktøy i arealpolitikken." Endelig!

INON berører svært mange grunneiere og kommuner. Det omfatter 68 % av landarealet. Det innebærer begrensninger for hva grunneiere og kommuner kan gjøre, det gis ikke erstatning for disse begrensningene. Og INON er ikke lovfestet.
Denne enkle setningen betyr at den nye regjeringen vil ta opp kampen mot det kraftigste angrepet på privat eiendomsrett i nyere tid.

Dette blir et markant taktskifte sammenlignet med Soria-Moria erklæringene, som kun omtalte offentlig eierskap.

Det gode samfunnet er bygget nedenfra. Regjeringsplattformen synliggjør nettopp dette. Det skal føres en politikk basert på tillit til at grunneiere og lokaldemokrati har frihet under ansvar til å forvalte sin eiendom og til å utvikle sine lokalsamfunn.
Konkurransekraft for norske arbeidsplasser og et mer fremtidsrettet Norge
Regjeringen vil løfte konkurransekraften for næringslivet i fastlands-Norge, slik at det skapes flere trygge arbeidsplasser og at finansieringen av velferdsordningene blir sterkere.
Innovasjon, kunnskap og teknologi er nødvendige satsingsområder for å møte morgendagens konkurranse i en globalisert verden. Regjeringen vil øke satsingen på forskning og etablere flere verdensledende universitetsmiljøer, og har ambisjon om at Norge på sikt skal bli ett av de mest innovative landene i Europa. Norge som land kan aldri bli billigst, men vi kan være smartest. Vi starter arbeidet med å realisere kunnskapssamfunnet ved å løfte kunnskapen i skolen. Flere barn skal tilegne seg grunnleggende lese- og skriveferdigheter i løpet av grunnskolen. Derfor skal vi investere massivt i etter- og videreutdanning av lærere, og gjøre om lærerutdanningen til en femårig master. Vi skal også opprette flere karriereveier i klasserommet med økt lønn og prestisje. Det er viktig for å sikre rekrutteringen til yrket.
Plattformen som helhet kan leses her
Offisiell åpning av Stortinget
Onsdag 9. oktober var det offisiell åpning av det 158. Storting. Det er mye formaliteter og tradisjoner bundet ved den offisielle åpningen. Jeg hadde med meg min sønn og hans kamerat til denne åpningen som er en høytidelig seanse. Kongen leste trontalen og regjeringens yngsteminister,  Hadia Tajik, leste talen om rikets tilstand.
Nord-Norge turne
Rett etter den offisielle åpningen av Stortinget reiste 4 av Høyres 5 Nord-Norge representanter på besøk til alle de Nord Norske fylkene. Vi besøkte Alta, Tromsø og Bodø. Nord-Norge og satsing på nordområdene er trukket frem i plattformen; Regjeringen har som mål å utvikle Nord-Norge til å bli en av Norges mest skapende og bærekraftige regioner. Nordområdene har et stort potensial for verdiskaping og regjeringen vil bidra til at næringslivet i landsdelen kan realisere dette. Regjeringen vil legge til rette for at regionen kan utnytte sine naturgitte fortrinn og styrke utdannings- og forskningsmiljøene. Vi som valgte politikere fra landsdelen må da knytte tette bånd til politikere og næringsliv fra nord. Vi er valgte ombudsmenn fra landsdelen, og skal være bindeleddet mellom folket og Stortinget. Dialog mellom oss som stortingspolitikere og de lokale folkevalgte er viktig å ha på plass.  Vi fikk god kunnskap om hva de største byene i hvert fylke er opptatt av og hvilke saker vi kan forvente oss fra dem. 
For meg er det viktig å ha tett dialog spesielt med næringsliv og politikere fra Nordland. 
Da ser jeg frem til kommende uke hvor jeg nok får beskjed om hvilken komite jeg skal jobbe i. Og ikke minst – ny regjering blir presentert J