tirsdag 13. mai 2014

Trygg arbeidsplass er viktig for den enkelte og for Norge

En trygg arbeidsplass å gå til er viktig for den enkelte. Arbeid gir sosial tilhørighet, økonomisk selvstendighet og dermed frihet for mennesker og familier.

Et sterkt norsk næringsliv gir Norge flere ben å stå på i fremtiden. Trygge arbeidsplasser og et mangfoldig næringsliv er derfor selve fundamentet for vårt nåværende og fremtidige velferdssamfunn.


For å stimulere til verdiskaping i hele landet trengs langsiktige og forutsigbare rammevilkår. Næringsutviklingen som ligger til grunn for arbeidsplassene krever gode planprosesser, konkurransedyktige skatte- og avgiftsvilkår og tilgang på kapital. Næringslivet er avhengig av å få sine varer og tjenester raskt, enkelt og billig frem til markedene til en lav kostnad. Derfor er en effektiv infrastruktur en forutsetning for konkurransekraft og trygge arbeidsplasser i hele landet.

- Norge er, og vil forbli, et høykostland. Vi kan ikke konkurrere på lønn, men vi kan konkurrere på kunnskap, teknologi, på kvalitet og pålitelighet. Derfor har Solbergregjeringen økt satsingen på ordninger og virkemidler som fremmer innovasjon i bedriftenes egen regi, som SkatteFUNN, Brukerstyrt innovasjonsarena og satsing på klyngeprogrammene.

Næringsministeren lover at regjeringen skal redusere kostnadene som næringslivet har med å følge opp myndighetspålagte krav med 15 milliarder kroner. Dette forenkler hverdagen for norske bedrifter, slik at de kan gjøre mer av det de er gode på, nemlig å produsere varer og tjenester.

 I en åpen økonomi som den norske er det viktig at konkurranseutsatte næringer er i stand til hevde seg i konkurransen med utenlandske bedrifter. Siden 2005 har veksten i produktiviteten i fastlandsøkonomien vært svakere enn veksten i reallønningene. For Høyre er det en prioritert politisk målsetning å løfte konkurransekraften for næringslivet i Fastlands-Norge.

Sterkere privat eierskap er særlig viktig i distriktene der det er relativt sett få statlige arbeidsplasser. Privat kapital har vært avgjørende for fremveksten av verdensledende klynger som i dag er viktig for norsk verdiskaping, og privat kapital har vært en driver for nyskaping og innovasjon i mange bransjer.

Fastlands-Norge har store verneområder der reiseliv og besøksnæring med tilleggsnæringer kan gi trygge lokale arbeidsplasser. En reell bruk-vern-basert forvaltning er en forutsetning for å ta ut verdiskapingspotensialet.

Margunn Ebbesen

Stortingsrepresentant Nordland Høyre