fredag 31. oktober 2014

Ap, SV og de fristilte tømmer kassa

Eilert Horn har i BA tirsdag 21.oktober et innlegg om den økonomiske situasjonen i Brønnøy kommune. Her ser vi at Eilert Horn er bekymret for pengebruken. Velkommen etter, sier vi.

Videre mener Horn at «Høyre, Venstre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet har dratt kredittkortet, det er dyre penger». Eilert Horn har helt rett i at det er kostbart å bruke kredittkort, særlig når det ikke er dekning på konto.

Når det gjelder ansvarsplasseringen, så har han i beste fall en lettsindig omgang med sannheten.

Ser vi på vedtak som Eilert Horn og de fristilte sammen med Ap og SV har flottet seg med, så er det ikke akkurat økonomisk moderasjon og forsiktighet som er gjennomgangstonen.


De mest alvorlige punktene i tertialrapporten kan oppsummeres slik;
- Kommunen ligger an til et underskudd på driften i størrelsesorden 12-16 MNOK i 2014.
Dette tilsvarer et daglig underskudd på 33-44 000 kroner. 
- Kommunen må låne penger for å betale lønn
- Kommunen må be om betalingsutsettelse ved store fakturaer

Vi trodde at alvoret var klart også for både Ap, SV og de fristilte. Vi håpet derfor at kommunestyret den 28. oktober skulle bli preget av moderasjon og ettertanke. 

Nettopp derfor inviterte vi samarbeidende partier til en pust i bakken når det gjelder teknisk nybygg. Hva medfører en avgjørelse om nytt teknisk bygg, rent økonomisk? 

Regnestykket er nokså enkelt å sette opp; anbudet som er kommet inn viser at et komplett nybygg med oppgradering av vei vil komme på 39,8 MNOK. Ved å ta ut viktige elementer som strøsandlager, rørlager, carporter etc., samt prisstigning mener rådmannen det er mulig å klare seg med 30 MNOK. 

Et komplett anlegg vil likevel koste over 38 MNOK når det står ferdig. Men det kommer mer. Nytt bygg på Hovøya lukker ikke avvikene i dagens bygg. For 38 MNOK er situasjonen fremdeles den samme i dagens bygg, og der må nok brannvesenet, pga. av kostnadene med nybygget til teknisk, belage seg på å være til 2038. Drømmen om blålyshuset er definitivt ute. 

Det gamle bygget må fremdeles bygges om for å tilfredsstille Arbeidstilsynets krav om skitten og ren sone. Dagens tekniske bygg må renoveres for 7 MNOK. Dermed er vi oppe i 45 MNOK for å lukke avviket på teknisk bygg.

Da Rådmannen advarte om Robek plassering, talte han for døve ører. 

Men så blir det sannelig flott også. Kommunens faste arkitekt har ikke spart på konfekten; her finner vi innbydende fasader der glass, betong og stål gjør at bygget blir prektig. 

Det er direkte uansvarlig at Ap, SV og de fristilte kan vedta noe slikt. Aps gruppeleder, Magnar Solbakk fryktet at «fremtiden ikke har noe etter oss» om de takket nei til nytt teknisk bygg. 

Det er i hvert fall ikke en robust kommuneøkonomi dagens posisjon vil etterlate seg, det er sikkert. 

Stig A Høyvik, gruppeleder Høyre
Irene Hanssen, gruppeleder Senterpartiet
Ragnvald Dundas, gruppeleder Venstre
Ken Willy Kristoffersen, gruppeleder Fremskrittspartiet