torsdag 5. februar 2015

Ny kommunestruktur

Årsmøtet i Brønnøy Høyre er glad for at arbeidet med ny kommunestruktur endelig er kommet i gang. Tiden har lenge vært overmoden for en ny struktur, også lokalt.

Både de mange nye oppgavene kommunene har fått de siste årene, behovet for å sikre nødvendig kapasitet og kompetanse for å løse disse oppgavene, og endrede kommunikasjoner siden dagens kommunestruktur ble fastsatt for 40 – 50 år siden, tilsier at det er ønskelig og nødvendig med en ny struktur.
 
Større og mer robuste kommuner vil også styrke lokaldemokratiet ved at oppgaver flyttes fra statlig og fylkeskommunalt nivå til kommunene, samtidig som udemokratiske interkommunale løsninger igjen vil bli underlagt de folkevalgtes styring i kommunene.

Det er viktig at lokalbefolkningen inviteres aktivt med i arbeidet med ny kommunestruktur, og at det blir gitt fortløpende informasjon og invitert til dialog så tidlig i prosessen som mulig.

Brønnøy Høyre er kjent med at Sør Helgeland Regionråd har satt i verk et utredningsarbeid hvor flere ulike nye kommunestrukturer vurderes, og vil sterkt anmode om at rapportene vedr. dette utredningsarbeidet blir gjort kjent for kommunene og innbyggerne før sommeren. Dette for at de ulike alternativer og lokalpolitikernes vurderinger av disse er kjent før valget i september.


Basert på det som i dag er kjent, vil en ny kommune basert på de 5 Sør-Helgelandskommunene med Brønnøysund som kommunesenter, være den mest aktuelle nye kommunestruktur. 

En slik kommune vil både være robust og ivareta funksjonene i et naturlig bo og arbeidsområde på en god måte. I utredningsarbeidet er imidlertid årsmøtet i Brønnøy Høyre positive til at også større kommunestruktur, gjennom samarbeid med nabokommunene nordover og/eller sørover, blir gjennomført.