onsdag 13. mai 2015

Ukeblogg - uke 20

Formannskapsmøtet/Planutvalgsmøtet
På mandag ble det avholdt et «ekstraordinært» møte i planutvalg og formannskap i Brønnøy. «Ekstraordinært» pga. at det kommer i tillegg til møtene i den  vedtatte møteplanen. Ut over dette var det lite «ekstraordinært» med  de få sakene som skulle opp til behandling, kun 4 saker i planutvalget og 4 saker i formannskapet. I alle sakene ble det fattet enstemmig vedtak. Jeg kommer inn på noen av sakene senere i denne bloggen.


Kommuneøkonomi
Utenom den ordinære sakslisten på formannskapsmøtet ble det informert fra rådmann og økonomisjef om den alarmerende økonomiske situasjonen i kommunen. Ut fra de foreløpige tallene som ble presentert styrer kommunen mot et underskudd på 25 millioner kr i 2015, og om lag tilsvarende beløp for de neste 3 årene.  


Dette til tross for omfattende innsparinger som ble vedtatt i 2014, og dobling i eiendomsskatten fra 2014 – 2015, og en tredobling til 2016.

Ca. 70 % , eller 17 mill. kr skyldes merforbruk  i forhold til vedtatt budsjett på legekontor og barnehager samt at kommunens andel av vederlag for oppdrettskonsesjoner ikke tillates benyttet i løpende drift. Det resterende fordeler seg på at kommunen har budsjettert med for lite avdrag på sine lån, lavere skatteinngang (på landsbasis) og at tilskuddsordningen for bosetting av flyktninger ikke dekker kommunens kostnader.

Etter planen skal rådmannen og hans stab jobbe videre med saken, og legge fram konkrete vurderinger og forslag som sendes formannskapet den 3. juni. Formannskapet skal behandle saken 10. juni og kommunestyret den 18. juni.

Som ansvarlig opposisjon vil vi konstruktivt går inn i drøftinger for å finne løsninger, slik at kommunens innbyggere kan sikres et best mulig tjenestetilbud.

Det må likevel være lov å minne om at årsaken til de økonomiske utfordringene skyldes at kommunen de siste 8 – 10 årene har lagt seg på et for alt for høyt kostnadsnivå, gjennom å benytte momskompensasjon fra investeringer i løpende drift, og det faktum at kun om lag 50 % av pensjonskostnadene er tatt inn i budsjettet.

Høyre og de samarbeidende partiene la ved budsjettbehandlingen for 2013 fram forslag om å kutte i kostnadene i den løpende drift med et beløp som skulle øke fra 6 mill til 15 mill pr år. Dette møtte sterk motstand fra AP, SV og de fristilte, som gikk så vidt langt at de framsatte krav om lovlighetskontroll til Fylkesmannen. Et krav som Fylkesmannen avviste.

Etter dette har AP, SV og de fristilte utgjort flertallet i kommunestyret, og har mot Høyre og de samarbeidende partienes stemmer besluttet å bygge et tredje museum i Velfjord, nytt kostbart teknisk bygg og et overdimensjonert omsorgssenter i Hommelstø. I tillegg har de gått mot salg av kommunens eiendom Reinfjord Lille. Dette har bidratt til å forverre situasjonen både for inneværende år, og ikke minst for årene som kommer.

Parkeringsplasser
Til siste møte i planutvalget hadde rådmannen/planavdelingen lagt fram forslag om å en betydelig reduksjon i krav om parkeringsplasser for nybygg i Brønnøysund sentrum. Konkret ble det foreslått at kravet skulle endres fra 1 plass pr 50 m2 kontor/forretningsbygg til 1 plass pr 75 m2. For et kontorbygg på 20.000 m2 ville dette medført at kravet til parkeringsplasser ble redusert fra 400 til 266.

Dagens parkeringssituasjon i Brønnøysund er sterkt preget av at behovet for parkeringsplasser er større enn tilbudet, og dette ville blitt betydelig forverret om forslaget til nye bestemmelser i parkeringsvedtektene hadde blitt vedtatt. Et enstemmig planutvalg gikk mot forslaget, og besluttet at dagens krav til parkeringsplasser skal opprettholdes.

Trine Stoveland (AP) tok i møtet til orde for at kommunen burde vurdere innføring av parkeringsavgift og stramme inn på tidsbegrenset parkering.

Fra Høyres side gjorde jeg det klart at partiet ikke støtter innføring av parkeringsavgift, men at vi er positive til en klarere håndheving av ordningen med tidsavgrenset parkering i sentrum.

Byscene
Formannskapet ser svært positivt på realisering av planene om byscene på Strømsneset, og gikk inn for å omdisponere budsjettmidler til prosjektering og anbudsinnhenting så snart tilsagn om finansiering foreligger.

I henhold til de planer som tidligere er presentert for og behandlet i formannskapet, vil kostnadene med byscenen i all hovedsak bli dekket eksternt, gjennom tilskudd fra private og fylkeskommunen.

Rundkjøring på Salhus
Formannskapet vedtok i sitt møte på mandag enstemmig å omdisponere budsjetterte trafikksikkerhetsmidler til  utarbeidelse av byggeplan for rundkjøring ved Tore Holm-bygget på Salhus. Dette prosjektet er svært påkrevd både ut fra trafikksikkerhet og hensynet til en god trafikkavvikling.

Det vil bli utarbeidet byggeplaner for alternative løsninger, med og uten planfri kryssing av fylkesveien for gående/syklende. Etter min mening er det viktig at rundkjøringen kombineres med planfri løsning for «de myke trafikantene», og jeg håper dette alternativet får gjennomslag i de videre drøftinger med Statens Vegvesen og Nordland Fylkeskommune.

Økte overføringer til kommunene
Regjeringen la på tirsdag fram revidert nasjonalbudsjett samt kommuneproposisjonen. For 2014 ble det foreslått en ekstrabevilgning til kommunesektoren på 1,1 milliard kr. Brønnøy kommune sin andel av dette vil utgjøre kr 1,232,000,-.

Selv om kommunen ut fra den økonomiske stillingen kunne trengt et langt større beløp, er dette svært gledelig. Det er ikke noen automatikk i at endringer i skatteinngangen fører til endringer i de statlige overføringene. Tvert imot er dette et unntak, men et gledelig sådan, som totalt sett bidrar til at kommunene blir bedre i stand til å opprettholde sitt tjenestetilbud til innbyggerne.

I kommuneproposisjonen for 2016 signaliseres det at overføringene til kommunene vil øke med ytterligere 6 – 7 milliarder kr. Dersom vi legger Brønnøy kommunes historiske andel av overføringene til grunn tilsier dette en økning på ca 11 – 13 millioner kr.  for kommunen i 2016, men dette er høyst usikkert. Noe av dette skal gå til å dekke økte lønninger og pensjoner, samt til øremerkede formål, men den varslede økningen er likevel svært kjærkommen

Regjeringen leverer
Regjeringen har den siste tiden aktivt fulgt opp sine politiske løfter på en rekke områder, og bare i revidert nasjonalbudsjett er følgende foreslått;
·         Innsatsen mot fattigdomsbekjempelse økes med 106 mill kr, med hovedfokus på barnas situasjon.
·         Redusert foreldrebetaling i barnehager for familier med svak økonomi iverksettes fra mai i år.
·         Bevilgningene til momskompensasjon for idrettsanlegg som bygges økes med 25 mill til 125 mill kr pga av økt søknadsmasse.
·         Kommunene skal få beholde en andel av selskapsskatten som i dag helt og fullt går til Staten. For 2017 er det beregnet at dette vil styrke kommunenes økonomi med 2,9 milliarder kr.

Fly Arctic
Jeg sitter i styringsgruppen for ruteutviklingsprosjektet «Fly Arctic» som hadde møte i Bodø på tirsdag. I tillegg til ordinært møte i styringsgruppen ble det også avholdt møte med Statssekretær Tom Cato Karlsen i SDP og Nordland Fylkeskommune.

Hovedtema på møtene var kravene som skal stilles ved utlysning av de nye anbudsrutene i Nord Norge fra 2017. Kravene kommer ut på høring inneværende måned, og det er ventet anbudsutlysning tidlig i 2016. 

I den tilsvarende runden som gjennomføres for Vestlandet er det lagt opp til mer fleksibilitet både mht flystørrelse og fordeling av setene over året, dette for å kunne tilpasse seg lokale behov. I tillegg er også noen godt trafikkerte ruter gjort om til rene kommersielle ruter.

Et annet viktig tema var flyplass-struktur, og muligheten for å kunne gi dispensasjon for «mellomkategori» flyplass. Dette har bl.a. sitt utgangspunkt i en henvendelse far Brønnøy Kommune om å legge forholdene til rette for å kunne ta ned større fly, med kapasitet 70 – 100 personer på dagens lufthavn.

Et enstemmig Fylkesting har tidligere gått inn for dette, og Samferdselsdepartementet har sendt saken til Luftfartstilsynet for vurdering. Luftfartstilsynet har svart at det er lite hensiktsmessig å innføre en egen mellomkategori, og i stedet signalisert en løsning med å gi dispensasjon for de få flyplassene dette måtet være aktuelt for.

 Avinor sin ledelse har bekreftet at de vil se på dette så snart deres pågående arbeide med implementering av nytt regelverk pågår. De har i møter med «Fly Arctic» signaliser at dette kan være aktuelt for Brønnøysund Lufthavn og 3 – 4 andre Lufthavner i Norge.

Samferdselsråden kommer
Samferdselsråden i Nordland Fylkeskommune kommer til Brønnøysund mandag 18. mai. På programmet står først og fremst Utbedring av fylkesveien ved Skarsåsen, men også andre  prosjekt som gang/sykkelvei til Flyplassen og ferdigstilling av FV 54 fra Nordhus til Toft vil bli tatt opp. I tillegg er også Brønnøy Kommunes uttalelse til KVU-en for strekningen Brønnøysund – Sandnessjøen et viktig tema.

Møte i valgstyret
Valgstyret i Brønnøy møtes også mandag 18. mai for en første gjennomgang av de innkomne listeforslagene for kommunevalget i september.

Medlemsmøte 18. mai kl 20
Minner om medlemsmøtet i Brønnøy Høyre 18. mai kl 20.00 i lokalene til Bedriftshelsetjenesten. Høstens valg og partiprogrammet er hovedtema, men kommunens økonomi vil også bli drøftet. Det rettes en særlig oppfordring til dagens kommunestyregruppe og kandidatene ved høstens valg om å møte.