onsdag 12. august 2015

Kommune-NM

BA-nett har denne uken omtalt NHO sitt kommune-NM, der kommunene og regionene konkurrerer innen områdene; næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. For Sør Helgeland som helhet ble dette som tidligere år lite hyggelig lesning. Regionen havnet som nr. 70 av de 77 regionene i landet, og 4 plasser bak Ytre Helgeland (Sandnessjøen-området).


For kommunene på Sør Helgeland ble resultatet slik blant de 428 kommunene; Brønnøy 222. plass, Sømna  280. plass, Vega 367. plass, Bindal 424. plass og Vevelstad på 427. plass, dvs nest sist av landets kommuner.

Isolert sett på Helgeland fikk Brønnøy en 3. plass, bak Rana som kom på 153. plass og Alstahaug med 187. plass.


For Brønnøy er den reelle situasjonen betydelig bedre en det samlede resultatet i NHO sitt kommune – NM viser. Dette skyldes at Brønnøysundregistrene som er kommunens og regionens viktigste arbeidsplass ikke telles med som næringsliv, og dermed gjør at Brønnøy kommer dårlig ut på dette området. 

På den annen side bidrar Brønnøysundregistrene svært positivt når det gjelder demografi og kompetanse, hvor Brønnøy kommer på henholdsvis 146. plass og 99. plass. Dette er svært gledelig mht mulighetene for vekst og utvikling i kommunen, men dette kommer ikke av seg selv.

Brønnøy Høyre ønsker derfor en gjennomgang og effektivisering av kommunens næringsarbeid. Som et ledd i dette arbeidet bør næringseiendommene og tomtearealene til Brønnøy kommune og Brønnøy havn samles i ett selskap som får egne ansatte og et eget styre. 

Formålet med dette selskapet er aktivt å markedsføre og selge næringstomter til næringsaktører som ønsker å starte ny virksomhet, eller utvide eksisterende virksomhet. Selskapet skal også fortløpende erverve og videreutvikle nye næringsområder. Målsettingen er å sikre en sterkere, mer effektiv og målrettet innsats for økt næringsaktivitet, og tilgang på nye næringstomter.

Kommunens næringsarbeid og samarbeid med andre aktører må gis en mer tydelig og framtredende plass i kommunens organisasjon, og de 3 næringsfondene i kommunen bør samordnes og bygges opp.

Potensialet er stort både innen innovasjon rundt registrene,  i sjømatnæringen, aktiviteten rundt helikopterbasen, innen bergverk, reiseliv og handel & service. Om vi i Brønnøy gjør tingene riktig og evner å trekke i samme retning, har kommunen alle muligheter til å avansere på "resultatlistene" i kommune-NM i årene som kommer. 

Det aller viktigste er at dette fører til vekst og utvikling i lokalmiljøet og bedring av kommuneøkonomien.

Verdier må skapes før de kan fordeles. Bruk stemmeretten og bruk den rett!

Paul Birger Torgnes
Brønnøy Høyres 1.kandidat