torsdag 13. august 2015

Kommunereformen

NHO har de siste dagene hatt flere utspill nasjonalt og lokalt hvor de både tallfester sin ambisjon for kommunereformen og etterlyser offensive lokalpolitikerne.

Det er positivt at NHO er så tydelige på behovet for kommunereform. Det viser at denne saken ikke bare handler om store og sterke regioner som skal levere bedre velferdstjenester, men også at regionene skal trygge arbeidsplasser og bidra til økt lokal verdiskaping.

NHO er tydelige på behovet for kommunereform, det er bra, men det er ikke riktig for oss i Høyre å sette et tall slik NHO gjør. Det er først og fremst de lokale prosessene som pågår som skal avgjøre resultatet av kommunereformen, ikke et nasjonalt tall.



I likhet med NHO etterlyser vi imidlertid mer offensive og tydelige lokalpolitikere. Fra Brønnøy Høyre sin side har vi aktivt jobbet for at utredningen og rapporten om ny kommunestruktur på Sør-Helgeland skulle legges fram før sommerferien. 

Dette fikk bred og tverrpolitisk støtte hos politikerne i Brønnøy, men til tross for dette er situasjonen fortsatt den at rapporten vil bli lagt fram for politisk behandling først etter valget. Endelig vedtak skal fattes i kommunene senest i juni 2016, og tiden blir derfor i knappeste laget for å sikre en god og demokratisk prosess lokalt.

Brønnøy Høyre vil at vår region skal fremstå som attraktiv for både innbyggere og næringsliv, slik at vi i større grad kan tiltrekke oss nye bedrifter og tilflyttere. Èn samlet stemme vil også gi oss større tyngde i spørsmål om f.eks. samferdsel og helse. Kommunereformen er en debatt som vil tvinge seg frem uansett, og vi ønsker at flere politikere tør å si hva de mener.


På Stortinget har det gjennom flere år vært bred enighet mellom H, Frp, V, Krf og Ap om behovet for kommunereformen, og prosessen rundt denne. 

Dessverre har sentrale Ap-politikere den siste tiden skapt usikkerhet rundt dette. Det er gledelig  at flere ordførere og lokalpolitikere fra Ap, også på Helgeland, tydelig har tatt avstand fra denne kuvendingen fra partiet sentralt.

Landet og Sør-Helgeland trenger en kommunereform, og det er viktig  med åpne og gode lokale prosesser der innbyggerne involveres tidligst mulig.

Brønnøy Høyre

Paul Birger Torgnes og Tore Tveråmo