søndag 16. august 2015

Ukeblogg - uke 33

Valgkamp
Lørdag kom vi i gang med årets valgkamp for fullt, med flott og godt besøkt stand utenfor Havnesenteret. Det var en fornøyelse å stå på standen sammen med dyktige, dedikerte og motiverte partikollegaer. Fra de som stakk innom standen og de forbipasserende, fikk vi mange interessant og nyttige innspill. 

Samtidig fikk vi anledning til å informere om Høyres hjertesaker i Brønnøy og oppklare misforståelser som det viste seg å være flere av.

I uka som kommer blir det stor aktivitet. På mandag kveld samles alle listekandidatene og valgkampledelsen i lokalene i Storgata, som Brønnøy Høyre disponerer fram til valget. 

Videre utover i uka blir det husbesøk, stand på Torghattmessa fredag og lørdag og deltakelse i politikerdebatten mellom ordførerkandidatene på torsdag.


I tillegg vil vi aktivt benytte www.gladibrønnøy.no og Brønnøy Høyres Facebookside i måneden som kommer.

Ap, SV og fristilte utgjør flertallet i Brønnøy
En overraskende og utbredt misforståelse som vi fikk muligheten til å oppklare på standen, var oppfatningen om at Brønnøy Høyre satt med flertallet og makten i kommunen, at undertegnede var ordfører og at vi hadde sviktet vårt valgløfte om å redusere eller fjerne eiendomsskatten.

Misforståelsen ser ut til å være utbredt, og når man leser innlegget til Venstres førstekandidat i BA på lørdag kan man bli fristet til å tro at den gjelder han også.

Det er derfor på sin plass med følgende oppklaring;
** Selv om Brønnøy Høyre gjorde sitt beste valg og mer enn 4-doblet oppslutningen, har Høyre kun hatt 9 av de 27 kommunestyrerepresentantene.
** Etter at ordfører Kjell Trælnes ble syk og døde, har Ap, SV og de fristilte fra Sp hatt rent flertall i kommunestyret med 14 representanter. De samarbeidende partiene H, Sp, V og Frp har kun hatt 13.

** Brønnøy Høyre har fremmet forslag i kommunestyret om halvering av eiendomsskatten i 2014 og fjerning av den fra 2015. Selv om vi har hatt støtte for dette fra de samarbeidende partiene har vi ikke hatt stor nok oppslutning til å få dette gjennom.
** Brønnøy Høyre sine representanter stemte mot doblingen i eiendomsskatt i 2015 og tredoblingen for 2016 som Ap, SV og de fristilte fikk flertall for.
** Brønnøy Høyre og de samarbeidende partiene har stemt mot byggingen av nytt teknisk bygg, overdimensjonert omsorgssenter i Hommelstø og 3. museum i Velfjord, som Ap, SV og de fristilte sikret flertall for.
** Brønnøy Høyre har også fremmet konkret forslag om å selge eiendommen «Reinfjord lille», også her fikk vi støtte fra de samarbeidende partiene, men Ap, SV og de fristilte, som utgjorde flertallet, gikk mot salget.

Skolestart
På mandag starter skolene i Brønnøy. I år med rekordmange 1. klassinger, hele 126. Fordelt med 42 på BBU, 50 på Salhus, 25 på Nordhus og 9 på Hilstad. Dette er gledelig, men dessverre ikke noen varig trend.

Allerede neste år er prognosen om lag på gjennomsnittet på ca. 100 elever pr. årstrinn. På den annen side er ikke dette statisk. I år er det barn født i 2009 som begynner i første klasse. 

I 2009 var fødselstallet 103 og økningen til 126 skyldes tilflytting, hurra!

Vekst og utvikling kan derfor påvirke elevtallene i positiv retning i årene om kommer, om vi evner å ta de riktige grepene.


Kommunereformen
NHO har den siste uken fått stor oppmerksomhet på sine utspill om kommunereformen hvor de tallfester antall kommunen og etterlyser offensive lokalpolitikere.

For vårt område tar NHO til orde for at de 5 kommunene på Sør-Helgeland bør være en kommune. Dette er også et av alternativene Regionrådet har anmodet Telemarkforskning om å utrede. Rapporten fra Telemarkforskning er alt ferdig, eller tilnærmet ferdig, men skal etter planene ikke offentliggjøres før uken etter valget.

Både jeg, Brønnøy Høyre og de øvrige politiske partiene i Brønnøy ønsker å få rapporten før valget. Vi mener både lokalpolitikerne og velgerne har krav på informasjon i en så viktig sak før valget. Dette gjelder uavhengig av hva slags syn man har om reformen og evt. ny struktur.

Jeg vil derfor nok en gang henstille til regionrådet om å offentliggjøre rapporten umiddelbart.

Kommune-NM og kommunal næringsutvikling
Etter at jeg i min forrige ukeblogg omtalte NHO sitt kommune-NM, og den lite hyggelige lesning dette var for vår region, har saken fått betydelig fokus i lokalmedia og engasjement hos politiske parti og enkeltpersoner. Dette er positivt.

Økt fokus på næringsutvikling og verdiskaping lokalt er nødvendig for å sikre vekst og utvikling i regionen. Mindre positivt er det at flere av de som uttaler seg ikke har satt seg inn i hva som ligger bak de indikatorene det måles på, og dermed trekker feilaktige konklusjoner.

Selv om Brønnøy Kommune havner nede på en 222.plass nasjonalt, kommer vi på en 3. plass blant kommunene på Helgeland og en 5. plass i Nordland.

Brønnøysundregistrene, som bidrar svært positivt både sysselsettingsmessig og på andre områder i kommunen, slår negativt ut på selve næringslivsstatistikken da dette bidrar til at offentlig virksomhet utgjør en større andel, og privat næringsvirksomhet en mindre andel av aktiviteten lokalt. På denne indikatoren kommer Brønnøy helt nede på 327.plass.

På den positive siden bidrar Brønnøysundregistrene til at kommunen kommer godt ut både når det gjelder kompetanse hos befolkningen og den demografiske sammensetningen. Vi bør glede oss over dette og gå sammen om å organisere det lokale næringsarbeidet på en måte som sikrer videre vekst og utvikling.

Det mest bekymringsfulle med NHO sin rapport er plasseringen til Vega 367. plass, Bindal 424. plass og Vevelstad på 427. plass, dvs. nest sist.

Juks
Årets valg er et lokalvalg og fylkestingsvalg, men riksmedia bidrar sterkt til at det blir nasjonale saker og nasjonale toppolitikere som er i fokus. Dette er noe vi må leve med, men det er likevel uheldig. 

Ekstra uheldig og uverdig blir det når rikspolitikere kjører en uverdig valgkamp hvor det bevisst jukses med tall og fakta. De  siste dagene er det Ap som på riksplanet har jukset med tall.
** Ap-lederen hevder regjeringen underfinansierer kommunene. Dette til tross for at kommunene fikk 1,2 milliarder ekstra i revidert budsjett i år, og har fått 14,5 mrd. mer de siste to årene. Årets vekst er høyere enn i fem av åtte år under den forrige regjeringen.
** Umiddelbart etter siste tunellbrann ble det fra Ap-hold uttalt at de årlige bevilgningene til tunellsikring er redusert med 245 mill kr, mens det  faktiske forhold er at bevilgningene er femdoblet med dagens regjering i forhold til da Ap styrte.

Jeg håper og ber om at vi lokalt unngår en debatt med denne uverdige form for juks.

Plautvalget
Mandag 24. august avholdes første møte etter sommerferien i Planutvalget. Dette blir et viktig og interessant møte der hovedtema er Statsbygg sine planer for nytt registerbygg og forslaget til reguleringsplan for området. Statsbygg vil også delta på møtet.

Foruten selve nybygget og reguleringsplanen for den aktuelle tomten vil det også være viktig å få belyst parkerings- og trafikkløsninger, da dette henger nøye sammen.

Nybygget representerer en investering på om lag 1 milliard kr, og vil være den største i Brønnøysund noen gang. Den er svært viktig for å utvikle Brønnøysund som et sterkt og attraktivt regionsenter. Samtidig er utbyggingen så vidt stor og omfattende at parkeringsløsninger og trafikkløsninger må være på plass før utbyggingen starter opp.