søndag 30. august 2015

Ukeblogg - uke 35

2 uker til valget
 
Da er det kun 2 uker igjen til selve valgdagen. Valget pågår imidlertid for fullt, og mange benytter seg av muligheten til å forhåndsstemme. I Brønnøy er det anledning til å forhåndsstemme på Rådhuset alle hverdager fra kl 09 – 14.30 til og med den 11. september.

I tillegg er det mulig å forhåndsstemme lørdag 5. september fra kl 09 – 14 og søndag 6. september fra kl 14 – 20. BRUK STEMMERETTEN.


Fra Brønnøy Høyres side har vi aktivt engasjert oss for å bidra til at lokale saker og lokale kandidater har vært i fokus siden det i år er kommunevalg og fylkestingsvalg, noe vi vil fortsette med fram til valget.

Hovedaktivitetene er å presentere både våre saker og våre kandidater, på stand, i sosiale medier, i lokalavisen og ikke minst ved husbesøk. Både på www.gladibrønnøy.no  og på  Brønnøy Høyres Facebookside legges det daglig ut oppdatert informasjon.

Vi ønsker vekst og utvikling i Brønnøy. På den måten skapes verdier som gjør det lettere å rydde opp i kommuneøkonomien og videreutvikle tjenestetilbudet til innbyggerne.

Fram mot valget vil det komme mange meningsmålinger. De fleste av disse er landsdekkende, men det er også bebudet lokale målinger. Slike målinger kan gi en nyttig indikasjon på oppslutningen om partiene på det tidspunkt målingene blir tatt opp, men det er uansett stemmegivingen i valglokalet og sluttresultatet som teller.

Ved kommunevalget for 4 år siden var vi i Brønnøy Høyre meget godt tilfreds med at den siste lokale meningsmålingen før valget ga partiet en oppslutning på 24,3 %. Dette ga oss en motivasjon og inspirasjon til ekstra innsats fram mot valgdagen. Sluttresultatet ble hele 32,5 %, partiets beste resultat noen gang.

Det er viktig at alle i partiet, listekandidater, tillitsvalgte, medlemmer og sympatisører står på helt til valglokalene stenger.

Tusen takk  for innsatsen så langt og STÅ PÅ videre!


BA-TV
Nytt av året er at BA denne uken har intervjuet alle ordførerkandidatene i Brønnøy. Jeg var førstemann ut, og føler selv at dette var en nyttig og spennende informasjonskanal. Bård Pedersen hadde forberedt seg godt og stilte sentrale spørsmål som jeg fikk gitt klare og svar på. Tilbakemeldingene jeg har fått har vært positive. Se intervjuet og bedøm selv 

Skolevalg
Brønnøysund vgs. 
Sist mandag var det full valgkamp for elevene på Brønnøysund Videregående skole, men valgtorg og debatt på Samfunnshuset mellom ungdomspolitikerne i Nordland. Unge Høyre var representert med Mathias Lauritsen, som gjorde det meget bra i følge elever vi har vært i kontakt med.

Selve skolevalget i Brønnøysund finner sted torsdag den 3. september. Ved skolevalget i 2011 gjorde Høyre det meget bra med hele 25,4 % oppslutning, og det skal bli spennende å se resultatet i år. På noen videregående skoler er valgene alt avholdt. Først ute var Sortland, hvor Høyre ble den klare vinneren med ca. 27 % av stemmene Høyre har de siste årene hatt en solid posisjon blant yngre velgere.

I BA sin lokale meningsmåling for Brønnøy som ble offentliggjort i juni i år var Høyre klart største parti i aldergruppen under 30 år. Høyre fikk her en oppslutning på 31 %, hele 10 % høyere oppslutning enn Ap i denne gruppen. Det er veldig inspirerende å se at Høyre appellerer så sterkt til de yngste velgerne! 

Vi legger ikke skjul på at vi er stolte over våre 2 kandidater fra Unge Høyre, Hanne Laukholm (nr. 7)  og Anders Eide (nr. 18) , begge avgangselever fra videregående denne våren.

Planutvalget og reguleringsplan for registerbygg
Mandag 24. august var det møte både i formannskapet og planutvalget. På møtet i planutvalget deltok også Statsbygg sin nye prosjektleder for nytt registerbygg, og flere fra hans team. På sakskartet sto «reguleringsplan for nybygg Brønnøysundregistrene – rammer for planutforming».

I saksframlegget var det vedlagt reguleringsplanforslag og konsekvensutredningsrapporter. I dokumentene fra Statsbygg og i Rådmannens saksframlegg var parkering et viktig tema.

Ordfører ledet møtet og ga innledningsvis Statsbygg sine representanter ordet for å presentere reguleringsplanforslaget og status i arbeidet.

Dette ble gjort på en god og grundig måte. Det ble skisser en løsning med 2 hovedbygg som var linket sammen med «gangbru», et totalt areal på 17.000 m2 og en maks byggehøyde på 34 meter, dvs. 8 meter høyere en dagens hotellbygg.

Parkeringsproblematikken ble av Statsbygg løftet fram som eget punkt. Både mht. beregning av antall parkeringsplasser, med opplysning om at de i reguleringsplanforslaget hadde lagt til rette for parkering under Schrøders plass, men at dette ble så dyrt at man hadde innhentet andre tilbud, og det ble kort orientert om disse.

Statsbygg informerte om den stramme framdriftsplanen de har for å rekke ferdigstilling av KS-2 og neste års budsjettkonferanse.

Reguleringsplanen måtte derfor være ferdigbehandlet før årsskiftet for å holde framdriften.

Planutvalgets medlemmer ble deretter invitert til å komme med sine kommentarer
·         Ordføreren tegnet seg som første representant. Han kommenterte i sitt innlegg byggehøyde som han ikke hadde innvendinger mot, «at prosjektet måtte gi noe igjen til byen», og trafikk/parkeringsspørsmålet. Han nevnte konkret ønske om å benytte kommunens parkeringsplasser på Valen ved å lage gangvei/adkomst langs sjøen.
·         Undertegnede kommenterte de samme forhold, men signaliserte også at vi som planutvalg av hensyn til framdriften i prosjektet måtte være tydelige. (Noe Statsbygg sin prosjektleder også påpekte viktigheten av) Jeg var tydelig på følgende mht. parkering;
o   Antall parkeringsplasser måtte være tilstrekkelig til å dekke behovet.
o   Parkeringsplassene måtte ferdigstilles før utbyggingen av nybygget til registrene startet.
o   Parkeringsplassene måtte ligge på samme side av hovedveien inn til Brønnøysund som det nye registerbyget. Dersom ikke risikerte vi at flere hundre ansatte måtte krysse hovedveien gjennom Brønnøysund 2 ganger daglig.
o   Jeg stilte også spørsmål vedr. Statens Vegvesens innspill om rundkjøring.
·         Barnas representant Kåre Råbakk signaliserte at parkering burde ligge på samme side av hovedveien som nybygget. Dersom ikke, måtte det etableres lyskryss som regulerte trafikken.
·         Merethe Paulsen Blomstervik var også tydelig; - «Det er vanvittig å legge parkeringsplassen på andre siden av Fylkesveien, når man har for eksempel Valen å bruke.»
·         Ingen av planutvalgets medlemmer ga uttrykk for noe annet enn at Statsbygg måtte finne en parkeringsløsning på samme side av hovedveien som nybygget til registrene, og Tore Tveråmo holdt dagens korteste innlegg med «Case Closed», dvs. parkering på samme side som nybygget.

Planutvalget har ikke uttalt seg om tilbudene Statsbygg har innhentet, og har heller ikke hatt noen av disse tilbudene/forslagene til behandling.

Planutvalget har kun uttalt seg om Statsbygg sitt reguleringsplanforslag for nytt registerbygg (inkl. konsekvensutredning) og bestemmelser/føringer knyttet til dette, og gitt følgende signaler til Statsbygg vedr.  trafikk og parkeringsforhold;

·         Antall parkeringsplasser må være tilstrekkelig i forhold til behov og bestemmelser.
·         Parkeringsplassene må etableres før selve utbyggingen av nytt registerbygg.
·         Parkeringsplassene bør etableres på samme side av hovedveien som nytt registerbygg.
·         Trafikkområde T-2 (gangsti) tas ut av planforslaget
·         Det er ønskelig med adkomst langs sjøsiden fra parkeringsplassene i Valen til registerbygget.

Levinord
Den siste tiden har det blitt kjent at Levinord AS har planer om etablering av parkeringsplasser i området sør for Shellsstasjonen i Brønnøysund, bl.a. gjennom oppslag i lokalpressen, protester fra beboerne i området, og informasjonsmøte sist fredag.

Selv fikk jeg invitasjon til møtet torsdag ettermiddag, og var forhindret fra å delta pga. reise. Både i forkant av møtet og i ettertid har prosjektet fått betydelig omtale i media fra politisk hold. Jeg har selv også kommentert saken i bloggen Klar tale til Statsbygg.

Jeg er ikke kjent med at det foreligger noen henvendelse fra Levinord  til planutvalget i Brønnøy, og saken har derfor naturlig nok ikke vært til behandling i planutvalget.

Etter det jeg kjenner til foreligger det heller ikke andre konkrete henvendelser vedr. parkeringsløsninger i sentrum. Så snart planutvalget mottar konkret forslag fra Levinord og evt. andre, vil disse selvsagt bli behandlet likt og formelt korrekt når den tid kommer.

Jeg har ved en rekke anledninger kritisert kommunens framdrift i kommuneplanarbeidet. Dette gjelder både arealplan for kommunen og områdeplan for Brønnøysund. Resultatet av forsinkelsene i planarbeidet er at kommunen hele tiden får enkeltplaner framlagt, hvor man ikke får sett helheten.

Dette gjelder både reguleringsplanen for Strømsneset og nå sist Statsbygg sin reguleringsplan for Schrødereiendommen/nytt registerbygg. Jeg håper derfor at det nye kommunestyret vil prioritere dette arbeidet langt høyere. Det er nødvendig for å sikre vekst og utvikling i Brønnøy, og utviklingen av Brønnøysund som et godt og attraktivt regionsenter.


Driftsstyremøtet
Driftsstyre 1 hadde sitt første møte etter sommerferien på tirsdag 25. september., og behandlet bla. Omsorgssenter i Hommelstø, Fritt skolevalg, Forsinket utbygging i Svingen, Røntgen i Sømna mm. Tore Tveråmo har gitt god informasjon fra møtet i bloggen Smått og stort fra Driftsstyre 1