tirsdag 8. september 2015

Barnehage, skole og oppvekst i Brønnøy

Barnehagene i Brønnøy er dyktige med å sette brukeren i fokus. Det å ha fokus på kvalitet i tilbudet er med på å styrke barnehagen som arena. I barnehagen er det  relasjonen mellom personalet og barnet som er den viktigste kvaliteten. Det at et barn blir likt, gitt omsorg og kjærlighet, støtte i undring og bekreftelse på at akkurat ”jeg” betyr noe er barnehagens viktigste mandat.

Brønnøy klarer stort sett å tilby barnehageplass i nærmiljøet. Dette krever fleksible ordninger som Høyre støtter.


Vi har gode kommunale og private barnehager med godt kvalifisert personale. For at Brønnøy skal kunne være en kommune med vekst og utvikling er det viktig at vi har nok barnehageplasser til alle, slik at mangel på barnehageplass ikke er det avgjørende for om folk kan takke ja til viktige jobber i og for Brønnøy, for så å flytte hit.

Derfor må Brønnøy kommune legge til rette slik at private utbyggere ønsker å bygge flere barnehager og tar kostnaden med slike investeringer.

Brønnøy Høyre vil at organisering og innhold i den spesialpedagogiske hjelpen i barnehager blir evaluert. Det er viktig at det er rett hjelp som settes inn tidlig. Det at et barn på 3 -5 år bytter noen lyder når de snakker er ganske normalt og barnehagene er flinke med språkstimulering i det daglige.

Det er flere og flere barn som sliter med sosiale ferdigheter, dette må styrkes i barnehagene da vi vet at denne ferdigheten ligger til grunn for hvordan barnet mestrer på skolen og for frafall i videregående skole. Brønnøy Høyre vil følge opp forskning som viser at tidlig innsats virker !

Brønnøy kommune er også god på skole. Vi har stort sett flotte skolebygg. Vi har nesten landets fleste i % andel basseng pr. innbygger. Og vi har vann i alle basseng ! Vi har kvalifiserte lærere som vi mener blir utsatt for mye urett kritikk.

Lærere trenger og ønsker etter og videreutdanning. Høyre har lagt til rette med å fordoble tilskudd til etter og videreutdanning ved kompetanse for kvalitet. Dette er et samarbeid mellom stat og kommune. Brønnøy skolene bør kunne tilby dette til flere lærer ut fra hva skolen trenger av kompetanse.

Elever er også barn og de trenger mye omsorg , en å snakke med , en å krype opp i fanget til, og det å bli sett. Derfor kan et være tilstrekkelig å styrke barneskolen med fagarbeidere i lag med faglærere. Det er også viktig at man sikrer overgangen mellom skolehverdag og SFO dagen ved å bruke stabile fagarbeidere på begge arenaer.

Brønnøy Høyre mener det er viktig å styrke mellom og ungdomstrinnet med kvalifiserte lærere.
Brønnøy skolene er i gang med å se på organiseringen og bruk av spesialundervisning kontra tilpasset undervisning , Brønnøy Høyre støtter dette arbeidet.

Vi mener også at skolene må se på og samarbeide ved organisering av spesialundervisning for elevere som trenger alternativ opplæringsarena. Dette vil kunne bli et kvalitativt bedre tilbud for elevene og bedre utnyttelse av ressursene.

Brønnøy Høyre hører på folket og har programfestet at dagens skolestruktur bør opprettholdes for de yngste elvene. Vi er villig til å se på organiseringen av ungdomskolene, men vi vil også lytte til fagfolk og brukerne.

Brønnøy Høyre har de siste årene jobbet mot Nordland Fylkeskommune og fylkesting for blant annet opprettelse av et akvakultur tilbud. Vi har næringen i lokalmiljøet og det er behov for arbeidstakere med fagkunnskap. Næringen har behov for lærlinger i faget.

Brønnøysund og Vest-Lofoten videregående skole søker nå i samarbeid om et nett- og samlingsbasert Vg2 akvakultur. Vi vet at dette er noe skolene har søkt om før og jobbet mye med for å få. 

I dag mister BVS mange elever over til Nord Trøndelag til privatskole på Val. Disse elevene vil vi gjerne blir værende i Brønnøy.

Dette vil styrke næringen og BVS.

For å opprettholde yrkesfagtilbud ved videregående skoler er det viktig at lokalmiljøet kan tilby lærling plasser. Brønnøy Høyre mener det må stimuleres til å øke antall lærlingeplasser både i det offentlig og det private. Brønnøy kommune må ha som krav i sine utbyggingsprosjekter at de som skal levere anbud har lærlinger i sine virksomheter.

Brønnøy kommune må også sørge for at den økte bevilgningen fra regjeringen i forhold til Helsesøstertjenesten blir brukt, nettopp til helsesøster eller kvalifisert personale som er god på å snakke med barn og unge.

Brønnøy Høyre mener også ungdomstjenesten må opp å gå i en drakt som kler ungdommen, dvs. gi gode og varierte tilbud som ungdommen vil bruke.

Jeg oppfordrer deg til å lese Brønnøy Høyres utvidet program før du bestemmer og stemmer!

Godt valg!

2.kandidat Høyre.

Lærer, barnehagelærer, spesialpedagog, videreutdanning i barnevern. Med lang og variert fartstid i offentlige og private barnehager, PPT, Grunnskole og videregående skole, med barnevernsoppdrag i ulike kommuner.