mandag 7. september 2015

Eie for enhver pris?

Brønnøy Høyre har i inneværende periode tatt til orde for salg av kommunale eiendommer og aksjer. Hensikten er å redusere kommunal gjeld som igjen har en positiv effekt på driften.

Vi spør oss, har Brønnøy Kommune, med dagens økonomi, råd til å sitte med eiendommer vi likevel ikke har økonomi til å ivareta på beste måte? Skal vi eie for enhver pris?

Nedsalg vil være fordelaktig for alle parter. Kommunen på sin side vil motta salgssum og deretter årlig eiendomsskatt og andre avgifter. Noe som igjen er fordelaktig for kommuneøkonomien. Den nye eieren får kjøpt en eiendom der verdier skal skapes og som kan gi nye muligheter i Brønnøy. Og for oss alle som bor her, så vil vi kunne omgi oss med eiendommer som er godt ivaretatt, noe som i seg selv gir et løft til stedet.

Hvorfor skal kommunen være eier av eiendommer som andre kan forvalte bedre?

Vi har tro på utvikling i privat regi fremfor offentlig stagnasjon!

Når det gjelder aksjer så er vi mer tilbakeholdne. Det vil aldri være snakk om å selge unna aksjer i f.eks. HelgelandKraft og Torghatten. Dette er selskaper som driver med lokal infrastruktur der det både er viktig og riktig med en kommunal hånd på rattet.
Derimot er det unaturlig at kommunen eier aksjer i Norsk Havbrukssenter, det kan ikke sies å være en kommunal oppgave å være medeier i et slikt selskap. Nå som tildeling av grønn konsesjon er endelig, så er dette en merverdi som vil gjøre aksjeposten attraktiv.

I den situasjonen Brønnøy kommune nå er inne i, så skal fokuset være gode tjenester innen lovpålagte oppgaver som skole og helse. Utvikling av eiendommer og forvaltning av eierandeler i kommersielle selskap er noe vi ser at private gjør bedre enn kommunen.

La oss legge til rette for at det private og kommunen løfter ilag!


Godt valg!



Tor Torgvær, 4.plass Høyre
Mette Saltnes, 11. plass Høyre
Susann Kristiansen, 8.plass Høyre