tirsdag 3. september 2019

Sats på barn og familier


Erna Solberg sa i sin nyttårstale at Norge trenger flere barn. I gjennomsnitt fødes det 1,6 barn per innbygger. Dette er for få for å kunne bære velferdsstaten på sine skuldre i fremtiden.

Antall fødsler i Brønnøy kommune har stupt de siste årene. I 2018 ble det kun født 48 barn i Brønnøy kommune, ifølge kommunens egen tall. 

Dette er mer enn en halvering sammenlignet med antallet fødsler i 2014. Brønnøy er avhengig av at det fødes flere barn og at de blir boende i kommunen.


Brønnøy kommune har en søskenmoderasjonsordning ved flere barn i barnehage, noe som reduserer utgiftene for en flerbarnsfamilie. Utfordringen for familiene kommer når ett av barna når skolealder, og foreldrene må benytte seg av SFO-ordningen i kommunen. 

Det gis ikke søskenmoderasjon ved flere barn på SFO. Det gis heller ikke søskenmoderasjon dersom man har ett barn i barnehage og ett barn på SFO.

Skal vi følge opp ønsket om flere barnefødsler i kommunen, er vi avhengig av at familiens økonomi tåler kostnadene knyttet til barnehage og SFO.

Som nybakt trebarnsfamilie, ser jeg med gru på den dagen våre barn skal over i SFO, og søskenmoderasjonen faller bort. For vår del vil vi, med dagens priser, ende opp med en regning fra Brønnøy kommune på ca. 9000 kr. per måned de årene vi har ett barn i barnehagen og to på SFO. 

Dette er ikke forenlig med samfunnets ønske om flere barnefødsler.
Så hva kan vi i Brønnøy gjøre for at det skal bli mer lystbetont å føde flere barn her?

Vi i Brønnøy Høyre mener at ett av tiltakene kan være å innføre søskenmoderasjon uavhengig om en familie har barn i kun barnehage, barnehage og SFO eller kun SFO. På denne måten kan flerbarnsfamilier bekymre seg litt mindre for de store utgiftene knyttet til å få flere barn, og kanskje kan det være med på å bidra til flere barnefødsler i kommunen. 

Brønnøy Høyre ønsker å se på hvordan utdanning og karriere kan kombineres bedre med det å få barn. Kanskje kan vi gjøre grep for å avhjelpe tidsklemma mange småbarnsfamilier havner i?

Skal vi i Brønnøy snu befolkningsnedgang og en økende forgubbing der færre er i arbeid, så bør vi lytte til og satse på barnefamilier!

Janitha Ormøy Singdahlsen, 2.kandidat for Brønnøy Høyre