lørdag 13. november 2021

Bevilger Nordland fylkeskommune penger til tømmerkai på Gårdsøya?

Det knytter seg stor spenning til om Nordland fylkeskommune vil bevilge penger til den planlagte tømmerkaia på Gårdsøya. Søknaden er under behandling og svar er ventet om kort tid. Stig Tore Skogsholm fra Alstahaug Høyre har engasjert seg i saken og har tatt den opp i fylkestinget.

Nedenfor kan du lese hans spørsmål og det svaret han fikk.

Skogbruksnæringen i Brønnøy skal de neste årene firedoble sin årlige hogst, fra 15 000 til omtrent 60 000 m3. Dette som en konsekvens av skogplanting fra 1960-årene og utover. Skogbruksnæringen er en vesentlig del av det grønne skiftet, og i så måte er det viktig å tilrettelegge for lagring og utskiping av dette tømmeret. Dette ansvaret må Nordland fylkeskommune være med å ta.

Brønnøy Havn KF har over år jobbet med å få på plass finansiering til et nytt og moderne kaianlegg for utskiping av tømmer ved Gårdsøya, men fylkeskommunen har så langt ikke bidratt.

Jeg ser det som helt sentralt for Nordland fylkeskommune å bidra til å legge til rette for at slik næring kan utvikles. Er fylkesråden enig i at dette er aktivitet det er viktig for fylkeskommunen å legge til rette for? Det er søkt om midler fra fylkeskommunen til nytt tømmerkai. Hva er status på denne søknaden, og når vi kan forvente at en avgjørelse tas?


Fylkesråd for plan og næring Linda Helen Haukland svarte slik;

"Fylkesrådet har fokus på å øke verdiskapinga og å sikre en bærekraftig utvinning av skogressursene i Nordland. Totalt har Nordland i overkant av 640 000 hektar produktiv skog med mye uforløst verdiskapings- og bærekraftspotensiale. Bidrag til tømmerkaier er ett av flere viktige tiltak for å kunne klatre i verdikjedene.

For det grønne skiftet er en bedre utnytting av våre skogressurser avgjørende. I en rapport fra Miljødirektoratet fra 2016 er en av konklusjonene at “det er vanskelig å finne grunnlag for å si at vern av skog i Norge er bedre enn bærekraftig skogbruk som et tiltak for å motvirke klimaendringer”.

I et klima-, bærekrafts- og verdiskapingsperspektiv er det derfor viktig å utnytte skogressursene og jobbe for å redusere utslipp fra transport av trevirke gjennom å blant annet etablere tømmerkaier.

God infrastruktur er helt avgjørende for skognæringa, men krever ofte betydelige investeringer for enkeltkommuner. Derfor er vi inne både med veiledning og midler for å styrke kommunene i dette viktige arbeidet. De siste årene har fylkeskommunen støttet flere tømmerkaiprosjekter. Bare i 2020 ble det bevilget 5 millioner til prosjekter av denne typen over tilskuddsordningen for kommunal infrastruktur.


Totalt siden 2012 har fylkeskommunen bidratt med rundt 35 millioner kroner til prosjekter på utvikling av havneinfrastruktur hvor utskiping av tømmer har vært en del av prosjektet.

Både i et klimaperspektiv og med tanke på framtidig bærekraftig næringsvirksomhet knyttet til trevirke, er det gledelig at denne næringa nå har et oppsving.

Fylkesrådet er enig i at skogbruksnæringa på Helgeland vil ha stor nytte av at det blir etablert en tømmerkai i Brønnøy.

Nordland fylkeskommune har mottatt en søknad fra Brønnøy kommune i forbindelse med etablering av tømmerkaia på Gårdsøya. Saken er nå under behandling og skal etter planen opp i fylkesrådet for beslutning i løpet av de nærmeste ukene."