lørdag 18. desember 2021

Får vi til en privat utredning av Samfunnshuset som et mulig kulturhus?

Under årets siste kommunestyremøte gjorde Arbeiderpartiet sitt ytterste for å sverte politisk motstand i flere saker.  Dette kom særlig til syne under sak om Samfunnshuset som et fremtidig kulturhus. Her ble sikker skolevei i Nordfjellmarka nedlatende omtalt som en "bygdevei i Velfjord", videre ble det fremsatt påstander om at kulturhus er uviktig for posisjonen.

Deres påstander kunne ikke vært mer feilaktig. For det er slik som Ørjan Moe sa under debatten; "Vi er ikke mot kultur eller at kulturlivet skal blomstre, dette er et spørsmål om økonomi".

I kommunestyret er vi gjentatte ganger blitt advart om hvor svak kommuneøkonomien er. Den demografisk utviklingen peker feil vei, og vi står foran en strukturdebatt innen helse og oppvekst.

I 2022 skal det utredes og etter all sannsynlighet fattes viktige vedtak som medfører tunge investeringer innen helse og oppvekst. I tillegg er det slik at Brønnøy kommune innfrir ingen av de økonomiske måltallene vi styrer etter.

Dette er kunnskap som i hvert fall Senterpartiet og Høyre tar på største alvor.

Kommunedirektøren ramser i tillegg opp en rekke utfordringer som det må jobbes med i 2022, noen stikkord her er bruk av velferdsteknologi, spesialpedagogiske tiltak, gjennomgang av kommunal bygningsmasse, heltidskultur og tilrettelegging for nye næringer for å nevne noe.

Vår vurdering er derfor at en kommunalt lånefinansiert utredning av Samfunnshuset ikke var riktig å gjøre nå, andre oppgaver skal ha høyere prioritet.  Det er en vurdering vi står støtt på.

Men; det forhindrer ikke at det på privat initiativ kan startes en utredning og svært gjerne med innsats fra kulturlivet selv. Her er det sikkert flere som kan bidra med synspunkt på innhold, utforming og lokalisering for å nevne noe.  Slik kommuneøkonomien er nå, så vil et kulturhus i Brønnøy betinge betydelig støtte fra private.

Et slikt initiativ vil Brønnøy Høyre støtte opp under, og styret har derfor besluttet å støtte en utredning med kr. 2000,- pluss 50 kroner pr. betalende medlem i 2022.

Vi ser frem til at noen ildsjeler tar initiativ, og håper at utredningen har vyer og visjoner i seg slik at diskusjonen om et fremtidig kulturhus i Brønnøy løftes opp til et mer konstruktivt nivå.    

Og vi oppfordrer naturligvis alle kulturhusvennlige partier, næringsliv og menigmann til å gi sitt bidrag!

Rune Moe, partileder i Brønnøy Høyre
Tore Tveråmo
Ørjan Moe
Janitha O Singdahlsen
Leif Morten Slotvik