søndag 16. januar 2022

Gratis barnehage og SFO i 2 år for nyinnflyttede barn til Brønnøy!

 I vedtaket for budsjett 2022 så fikk Høyre og Senterpartiet gjennomslag for dette vedtaket;

Barn som melder flytting til Brønnøy etter 01.01.2022 får gratis barnehageplass og SFO i 2 år. Ordningen gjelder til 01.01.2024.

Høyre og Senterpartiet sørget altså for en periode på 2 år der det gis gratis barnehageplass og SFO til barn som melder flytting til Brønnøy etter 01. januar 2022.

Forslaget har budsjettmessig inndekning uten negativ konsekvens for noen av virksomhetsområdene. Heller ikke kommunedirektøren så noen risiko med vedtaket.

Over en periode har Brønnøy hatt fraflytting og fallende antall barn. Et normalkull i Brønnøy var ca. 100 barn pr år, nå er dette redusert til ca. 60-65. Vi trenger flere innbyggere og svært gjerne flere barn for å sikre dagens strukturer innen barnehage og skole.

For å stimulere til tilflytting av småbarnsfamilier ønsket derfor Høyre og Senterpartiet å ta konkrete grep.

Vi oppfordrer på det sterkeste at arbeidsgivere fremhever dette når de lyser ut ledige stillinger. For unge og nyinnflyttede brønnøyværinger vil gratis barnehage og SFO i en etableringsfase være meget verdifullt, her er det flere titalls tusen kroner å spare hvert år!

Du trodde kanskje at forslaget ble godt tatt imot av de andre partiene? Nei, så enkelt var det ikke. Partiene på venstresiden var skeptiske, her var det mange "halvtomme glass" og lite optimisme å spore. 

Ap ville i stedet be kommunedirektøren utrede hva som stimulerer til tilflytting. Feilaktig ble det også hevdet fra Aps side at de som allerede bor i Brønnøy må sponse plassene til de nyinnflyttede.  Ap var også bekymret for at det ville bli et a- og b-lag.

Rødt på sin side var bekymret for at dette kunne medføre økt bemanning dersom det kom for mange småbarn, og at det således ville bli kostbart.

SV hadde neppe fått med seg hvordan finansieringen av tiltaket skulle skje, og var av den grunn negativ.

I Høyre ser vi på vedtaket som en mulig vinn-vinn situasjon.

Finansieringen følger barnet, og vil ikke medføre økte kostnader for de som allerede bor i Brønnøy. Ordningen kan ellers være tungen på vektskåla for de som vurderer Brønnøy opp mot andre kommuner når de skal bosette seg.

Flere barn sikrer grunnlaget for barnehager og skole. Barn i barnehagealder flytter ikke hit alene, det vil følge familie med og dermed gi flere innbyggere. Og skulle det komme så mange smårollinger at det må ansettes flere i barnehagene, så lever vi sannelig godt med det! 

Rune Moe, partileder
Tore Tveråmo, varaordfører
Ørjan Moe, gruppeleder
Janitha Singdahlsen Ormøy, medlem i formannskapet