onsdag 26. januar 2022

Olje- og gassfunn på Helgeland må gi større lokale ringvirkninger!

Det gjøres store nye olje- og gassfunn på norsk sokkel utenfor Helgelandskysten. Både i Sandnessjøen og Brønnøysund er det forventninger om at denne verdiskapingen skal gi lokale ringvirkninger. 

Likevel benytter ikke selskaper som Conoco Philips og Whitehall helikopterbasen i Brønnøysund eller forsynings- og servicebasen i Sandnessjøen for sin virksomhet. Og det til tross for at flere av funnene ligger nærmest basebyene på Helgeland.

Begge byene har tilbud med samme kvalitet som andre steder. Næringslivet i Sandnessjøen og Brønnøysund er konkurransedyktig, men er i praksis avskåret fra å kunne konkurrere.

Helgeland får dermed ikke ta del i den verdiskapingen, herunder flere lokale arbeidsplasser og økt bosetting, som ligger i nye funn av olje og gass.  

Etter vår mening blir dette feil siden intensjonen fra Stortinget har vært at oljeaktivitet skal gi positive, lokale effekter.

Nå er det ny regjering og ny statsråd for olje og energi. I Hurdalsplattformen fremgår det at det særlig i nord skal vektlegges lokal verdiskaping og ringvirkninger. Vel og bra, men hva konkret betyr dette?


Vi ser derfor frem til at statsråden tar tydelige grep for å sikre at mer av lokalt næringsliv langs Helgelandskysten benyttes, slik at det kan gi større ringvirkninger for lokalsamfunnene i området hvor naturressursene utvinnes.

Helt konkret har Bård Ludvig Thorheim stilt dette spørsmålet til statsråden;
Hvilken dialog og oppfølging har statsråden med oljeselskapene som opererer utenfor Helgelandskysten med mål om at mer verdiskaping blir igjen lokalt og ringvirkninger merkes på land i nord, som beskrevet i Hurdalsplattformen?


Bård Ludvig Thorheim, stortingsrepresentant og medlem av energi- og miljøkomiteen
Stig Tore Skogsholm, gruppeleder Alstahaug Høyre
Tore Tveråmo, varaordfører, Brønnøy Høyre