lørdag 9. september 2023

Hagelangs på Salhus

Det står en gammel hageport i en vei på Salhus.  Jeg har passert den utallige ganger, i likhet med dere. 

Porten har ingen praktisk funksjon lengre, og jeg har ikke sett den i bruk siden jeg kom til Brønnøysund for snart 30 år siden.

Den står som et taust tidsvitne fra en annen tid, da byen var mindre og livet muligens enklere på mange vis. 

Men tiden går, eller kan vi heller si at tiden kommer? Det er uansett opp til oss selv å gripe mulighetene.

Den kommende 4-årsperioden for Brønnøy blir neppe så veldig enkel. Vi står foran store utfordringer som må løses.

Jeg mener det er tre områder som ny politisk ledelse må jobbe spesielt med;

1. Mer næringsvirksomhet må skapes


Skal Brønnøy vokse, så trenger vi flere arbeidsplasser. Politikere må slutte å si nei til store inntekter, slik vi har sett i denne perioden.

Det er særlig Toftøya som vil gjøre vei i vellinga.
Med 300 arbeidsplasser og en kvart milliard i årlig kjøp av varer og tjenester er dette en "game changer" for Brønnøy. Ringvirkningene er store både for bosetting og skatteinntekter til kommunen. Toftøya er relativt sett viktigere for Brønnøy enn det Freyr er for Rana. Tenk på det!

I Høyre sier vi "nei" når vi må, og "ja" når vi kan. Denne holdningen håper vi flere tar med seg når næringslivet banker på døra vår. 

Brønnøysundregistrene og Digdir er en velsignelse for oss, men det må ikke bli en sovepute. Brønnøy må ha mer næringsvirksomhet.

2. Flere sykehjemsplasser og omsorgsboliger må bygges

I Høyre er vi helt tydelige på at Brønnøy trenger flere sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Demografisk utvikling peker på mange flere eldre i årene som kommer.  Det er brønnøyværinger som i dag er hjemmeboende som burde hatt en annet botilbud, trolig dreier dette seg om flere titalls stykker.  I tillegg kommer brønnøyværinger som bor i omsorgsboliger, men som ideelt burde hatt plass på sykehjem.

Ap vil bygge kulturhus på Samfunnshuset. I Høyre vil vi gjerne ha ei storstue for kulturlivet, men vår prioritet er de eldre og svakeste blant oss foran kulturhus. Det standpunktet kan koste oss noen stemmer hos de kulturinteresserte, men det får stå sin prøve.


3. Bolysten og attraktiviteten til Brønnøy må styrkes
På samme vis som næringslivet skal tenke på Brønnøy som en attraktiv kommune, så ønsker vi at også brønnøyværingene skal være stolte av kommunen. Det å fremsnakke egen kommune må bli en naturlig greie!

Et sterkere samarbeid med frivilligheten, flere attraktive boliger og tomteområder, mikrohus og ikke minst Schrøder- og Kirkehaugen som attraktive turmål er noe av det Høyre ønsker å jobbe med i kommende periode.

Det skal være godt å bo her, og Høyre vil at Brønnøy skal bli en demensvennlig kommune der vi forhindrer digitalt utenforskap.

Bolyst og gode skoler er to sider av samme mynt.  Ap sier ja på spørsmålet om nedleggelse av Nordhus skole kan være nødvendig.  Det liker jeg svært dårlig, og Høyre kommer til å si nei til alle forslag som medfører nedleggelse av Nordhus skole.

Attraktivitet er så mangt, og samferdsel er viktig for et konkurransedyktig næringsliv.

Selv om vi ikke liker det, så har Høyre sagt ja til bompengefinansiert utbygging av Tosenveien. Vi føler at vår kamp for Tosenveien har vært som kattens lek med musen. Fylkesrådene ledet av Ap har over lang tid gjort noen tullebevilgninger til Tosenveien som etter en tid trekkes tilbake eller skyves på i tid.

Jeg tenker at vi er holdt for narr, og dersom bompenger er det som utløser tidligere oppstart av utbedringen, så er fordelene større enn de ulempene som bompenger fører med seg.     

Det er mulig at dette høres ut som enkle saker, men jeg er sikker på at sakene kommer til å kreve tålmodighet og mot, samt en solid politisk kondisjon for å komme i mål.

Hvem som skal inn i den nye politiske ledelsen er det du som velger som avgjør. Selv har jeg urokkelig tro på at Høyre med sine engasjerte kandidater er i stand til å innfri på alle punktene over.

Og hageporten som du kan se om du rusler hagelangs på Salhus?

Ja, den håper jeg får mange år til der den står. Slik at flere enn meg kan rusle forbi og reflektere over det som engang var og det som vil komme.


Godt valg!

Tore Tveråmo 💙 4.kandidat for Høyre