onsdag 20. november 2013

Livet på Stortinget


Nå er det gått ei stund siden jeg starta jobben på Stortinget. Og fra en noe rolig start har det virkelig tatt av. Men det er veldig interessant.

Etter valget har det foregått sonderinger, forhandlinger med de 4 borgerlige partiene for et regjeringssamarbeid. Dette resulterte til slutt til en samarbeidsavtale mellom disse fire partiene for kommende regjeringsperiode som er noe forpliktende alle veier for partene. Venstre og Krf er bare med på samarbeidsavtalen mens Høyre og Frp har inngått regjeringsavtale. Med bakgrunn i disse avtalene er nå også budsjettforhandlingene i havn og Solberg-regjeringen har fått tilslutning for sitt budsjettforslag med noen tilpasninger i forhold til samarbeidspartiene.

torsdag 14. november 2013

Herlige Sør-Helgeland

Denne promoteringen av området vårt er verdt en titt!


fredag 8. november 2013

Kronerulling til Svarthopen


Vi er i gang med siste etappe av universell utforming av stien på østsiden i Svarthopen. For å finansiere denne etappen er vi avhengige av nye midler.

Nå henvender vi oss til alle brukerne av Svarthopen og ber om deres assistanse. Til nå har vi ryddet og laget over 500 meter sti på østsiden. Fra sykkelparkeringen og forbi det gamle terminalbygget.

Det som gjenstår er stien fra det gamle terminalbygget og mot de gamle Hybelbyggene. Her er det utfordrende partier som vil kreve mer enn veg duk og grus, og anleggsmidlene må skaffes tilveie. Vi samarbeider godt med de som utfører jobben, Grønn sektor i Brønnøy Kommune.

mandag 4. november 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 44, 2013)


Eiendomsutvalget

I uka som gikk ble det avholdt møte i eiendomsutvalget, og det ble bl.a. besluttet å benytte utvalgets fullmakt til å overta en eiendom i nærheten av flyplassen. Ut over dette ble flere potensielle muligheter for erverv av større og mindre eiendommer av strategisk betydning for kommunen drøftet. Drøftingene følges opp med samtaler og drøftinger med representanter for hjemmelshaverne. Utvalget behandlet også mulig salg av eiendommer og betingelser for dette.


Registerbygg

Nærings- og Handelsdepartementet oversendte i uke 43 Statsbygg sin tilleggsutredning til Brønnøy Kommune for uttalelse, med svarfrist 25. november. Statsbygg opprettholder sin anbefaling om lokalisering i sentrum etter at tilleggsutredningene er foretatt. Det framkommer imidlertid viktig ny informasjon vedr. øvrige alternativer.

Saken skal behandles i Planutvalget fredag 8. november, og i sitt saksframlegg har rådmannen lagt fram følgende innstilling til vedtak;

mandag 28. oktober 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 42/43, 2013)


Kommunestyremøtet

I uke 42 ble høstens andre kommunestyremøte avholdt. Hovedtema på møtet var legesituasjonen i Brønnøy. Det ble orientert om at bemanningen ved legekontoret var for liten i forhold til behovet, og at det ville være bedre både for innbyggerne og kommunens økonomi om overtid og kortsiktige engasjement i vikariat etc. ble erstattet med flere stillinger.


Samtidig framgikk det at innbyggerne i Brønnøy Kommune hadde over dobbelt så mange legekonsultasjoner pr innbygger pr år enn gjennomsnittet, uten at det ble gitt noen god forklaring på dette punktet som påvirker legebehovet sterkt.  Rapporten som ble framlagt skal nå undergis politisk behandling i kommunen.

fredag 25. oktober 2013

Ja til museum 2

Ikke overraskende kommer Ap, SV og de fristilte med noe som sikkert er tenkt som et svar på spørsmålet om deres prioritering av museum i Hommelstø, i stedet for på skole og helse.

Man blir mer oppgitt enn opphisset over deres svar. Her ramses opp og plasseres det meste av det som har gått galt det siste året på Høyre og de samarbeidende partier.

fredag 18. oktober 2013

Ja til museum – nei til skole og helse


Økonomien i Brønnøy kommune er svært stram. Særlig er det områdene med ansvar for skole og helse som trenger tilførsel av mer penger. I siste kommunestyremøte ga avdelingsleder Jørn Johansen og kommuneoverlege Tore Dahl en brutal beskrivelse av virkeligheten. Fra før vet vi at skolene mangler flere millioner.

Det er derfor oppsiktsvekkende at den nye makta nå bevilger penger til museum nr. 3 i Velfjord. Det gamle S-laget i Hommelstø skal renoveres til museum. Den som vil se bakover i tid, kan trygt reise innover til Velfjord.

tirsdag 15. oktober 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 41, 2013)


Fortsatt ubegripelig
I bloggen for uke 40 ga jeg uttrykk for at det var ubegripelig at en innleid advokat på vegne av kommunen v/ordføreren stevnet Helgeland Arbeiderblad for retten med begjæring om at en artikkel avisen planla å trykke måtte stanses. Dette skjedde uten at ordfører eller andre i kommunens politiske ledelse hadde kjennskap til saken.

Jeg mener fortsatt dette er ubegripelig, og det blir ikke bedre av at Alstadhaug Tingrett nå har avsagt nok en knusende dom mot Brønnøy Kommune. Av dommen framgår bl.a.; ” slik kommunen sin påstand var utformet ville kommunen ikke i noe tilfelle fått medhold. Kommunen hadde lagt ned påstand om at saken som sådan skulle forbys omtalt.”

lørdag 12. oktober 2013

En historisk uke



Det har vært spennende og interessante uker etter valget og sist uke har for meg vært særs i så måte. Regjeringsplattformen ble presentert på Sundvolden sist mandag og grunnlaget for regjeringsskiftet er nå på plass. I forrige uke ble Høyre, Frp, Krf og Venstre enige om en samarbeidsavtale for den kommende stortingsperioden. Nå er den politiskeregjeringsplattformen mellom Høyre og Frp på plass.
Dermed er velgernes tydelige ønske om et regjeringsskifte respektert og fulgt opp. Resultatet ble svært godt og Erna blir statsminister.

søndag 6. oktober 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 40, 2013)



Ubegripelig
Etter en flott start på ferieuken på Kreta, gjorde nettutgaven av HA på tirsdag at jeg brått ble innhentet av det virkelige liv i Brønnøy.
En advokat hadde på vegne av Brønnøy kommune v/ordføreren henvendt seg namnsretten for å få stoppet en planlagt artikkel i HA om en dom i en barnevernssak kommunen hadde tapt. I følge HA ville artikkelen anonymisere de involverte barn og familie(r), men kommunens navn ville bli benyttet. Det var dette siste Brønnøy kommunes ordfører skulle ha gått til retten for å få stanset.
Mitt feriemodus forsvant som dugg for solen. Ordføreren ble umiddelbart kontaktet med spørsmål om hva han holdt på med, og hvorfor i herrens navn han gjorde dette.



onsdag 2. oktober 2013

Overgang fra stortingskandidat til Stortingsrepresentant


I går ble jeg formelt inntatt som stortingsrepresentant for Høyre. Første offisielle møtet i det nye Stortinget var i går - eneste saken på sakskartet var "Det 158. Storting settes". Formaliteten i dette møtet er at alle representantene blir oppropt og svarer "ja".


Det har vært ei hektisk og spennende tid etter valget på mange områder. Både i forhold til de nye oppgavene som ventet meg, og ikke minst i forhold til hvilken regjering jeg kommer til å bli en del av. Valgresultatet gav et borgerlig flertall og sonderingene mellom de borgerlige parti startet umiddelbart og resulterte i et foreløpig resultat sist mandag kveld.

lørdag 28. september 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 39, 2013)


Besøk av ”nyrådmannen”
I forbindelse med at planutvalget og formannskapet hadde møte på onsdag kom den nytilsatte rådmannen innom, både for å hilse på politikerne og toppledelsen i kommunen, og for å formalisere alle forhold rundt ansettelsen.
For Pål Trælvik er jobbskiftet et klart verdivalg, hvor det ikke er lønn og status, men lysten til å gjøre og produsere noe annet i resten av sin yrkeskarriere. For oss er det ekstra hyggelig at det er Brønnøysamfunnet hjertet hans banker ekstra sterkt for.

Vi ønsket Pål hjertelig velkommen, så snart som mulig, og ser fram til et godt, spennende, konstruktivt og fruktbart samarbeid.

lørdag 21. september 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 38, 2013)


Tilbake som varaordfører
Den siste uka har gått med til å levere ”stafettpinnen” videre til vår nyvalgte ordfører, retur til varaordførerjobben jeg er valgt til, og ikke minst retur til min sivile jobb i familieselskapene i Næringshagen på Toft. Selv om ordførerskiftet formelt sett skjedde umiddelbart etter valget den 12. september, har dagene etterpå vært tidkrevende for å få sikret en god ”veksling” og overlevering av ”stafettpinnen” så raskt som mulig.

I henhold til kommunestyrets vedtak skal varaordførerstillingen utgjøre 30 % av ordfører, men denne uken har den nok vært nærmere 150 % av full stilling.

fredag 20. september 2013

Fakta om "rådmannsaken"

Kritikken som Eilert Horn og de øvrige fristilte har fremsatt mot daværende fungerende ordfører om oppsigelser i kommunens administrative ledelse er fullstendig ubegrunnet. Paul Birger Torgnes har ikke på noe tidspunkt hatt ansvar for, eller bidratt til disse oppsigelsene.

Hendelsesforløpet i sakene er slik;

Blant politikerne i Brønnøy, både posisjon og opposisjon, hadde det gradvis bygget seg opp en frustrasjon over at politiske vedtak i besluttende organer ikke ble fulgt opp som forventet. Dette gjaldt både framdrift og andre forhold. Det var derfor enighet mellom de politiske partiene i kommunestyret om å ha et møte med rådmannen for å sikre at politiske vedtak ble fulgt opp.
 

tirsdag 17. september 2013

Ordførervalget - gjesteblogg av Ragnvald Dundas


Politikkens natur er og har vært forventninger. Ikke minst er dette noe vi i vårt politiske system kan bruke for å gi uttrykk for meninger/ønsker og forventninger. Dette gjelder i lokalpolitikken og ved valg av tillitsvalgte i kommunen, ikke minst valg av ordfører. 
Dette siste skjedde torsdag i denne uke.
Paul Birger Torgnes var kandidat, han hadde fungert som ordfører i perioden fra Kjell Trælnes ble syk og fram til nå, ca. 1 år.

søndag 15. september 2013

Så fikk de det som de ville - "de fristilte"


Etter valget i 2011 ble det inngått avtale mellom Sp, H, Frp og V om å styre kommunen i lag i de neste 4 år. Vi som valgte representanter forholder oss til de avtaler som de prosessene i våre politiske parti kommer frem til. Vi kan like det eller ikke, men velgerne der ute forventer at de folkevalgte - som de har stemt på fordi de sto på partiets liste ved valget forholder seg til sitt parti i fortsettelsen.



Ikke minst tar vi med oss også i denne saken hva tidligere ordfører Kjell Trælnes ønsket. Han var meget godt fornøyd med avtalen mellom nevnte parti som sikret ham og Senterpartiet ordføreren. Trælnes og medlemsmøtet i Senterpartiet var ikke spesielt fornøyd med avtalen som nå fristilte Eilert Horn hadde forhandlet frem: ordfører til Ap og varaordførerjobben til Eilert Horn. Horn hadde da forhandlet bort ordførerjobben til Trælnes. Men nå klarte altså Horn som fristilt fra Senterpartiet å oppnå sitt mål - Arbeiderpartiet fikk ordførerklubba, og han har hjulpet Senterpartiet inn i skyggenes dal.


Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 37, 2013)


Uka da ”alt skjedde”
Uka vi har vært gjennom, har vært særdeles innholdsrik for politikere flest, og for oss i Brønnøy i særdeleshet. Stortingsvalget og Høyres brakvalg, med Erna som ny og kommende Statsminister overgår alt annet. Lokalt gleder vi oss i denne sammenheng for at Margunn fikk fast plass på tinget. Lokalt har vi hatt både suppleringsvalg til formannskap og driftsstyre 1, samt ordførervalg som sikret AP ordføreren ut valgperioden.

I tillegg har kommunestyret ansatt ny rådmann, vedtatt museumsutbygging i Hommelstø mot Høyre sine stemmer, og fått grundig informasjon om det regionale arbeidet med havbruksplan. På toppen av dette har vi opplevd en flott og positiv 2-siders reportasje om Brønnøy i Dagens Næringsliv ,og at vi lykkes i vår innsats for å bevare keramikkrelieffet ”Sagnet om Torghatten” i kommunen etter nedeggelsen av postkontoret.

tirsdag 10. september 2013

Gratulerer, Margunn!


Brønnøy Høyre gratulerer Margunn med en flott valgkamp som ble belønnet med fast plass på Stortinget!
Vi gleder oss over dette, og er sikker på at hun vil gjøre en god jobb for Høyre og Nordland. Det er nå jobben begynner, og vi ønsker Margunn lykke til!

Kurt A Nilssen, partileder
Stig A Høyvik, gruppeleder

mandag 9. september 2013

Ekkel duft i lokalpolitikken


Merethe Paulsen Blomstervik fra Ap har denne sommeren markert seg med en serie utspill i lokalpressen. Utspillene er dessverre skjemmet av en rekke feil og kvass undertone.

Vi leser i BA 20. august  at Merethe Paulsen Blomstervik opplyser at duften av Egersund Net er dratt frem i lukkede møter med Statsbygg. Fungerende ordfører skal visstnok ha sagt at tomta i Salhussundet skal være ubrukelig for nytt registerbygg, fordi det angivelig skal være så stygg lukt der.

Denne påstanden tilbakevises på det sterkeste. Det korrekte er at det ble pekt på utfordringer med lukt når notvaskeriet var lokalisert til Toft, og at dette burde undersøkes nå som Egersund Net har flyttet sin virksomhet til Gårdsøya. Om ikke Merethe Paulsen Blomstervik og hennes vitner har oppfattet dette , så er det betryggende å se at Statsbyggs prosjektleder Tore Berg har gjort det, og uttaler følgende til BA;  ”Jeg synes dette er nokså bortkastet og uvensentlig debatt i en viktig og svært sammensatt sak. ………., men jeg har ingen problemer med å tilbakevise Brønnøy AP sin påstand om at politisk ledelse skal ha trukket fra luktproblemer i Salhussundet som noe som skulle tilsi at Statsbygg burde utelukke dette alternativet.”

Hva jeg sa


Det har vært en del kommentarer fra Merethe Paulsen Blomstervik  i BA rundt hva som ble sagt i det mye omtalte møtet mellom Statsbygg og Brønnøy kommune. Jeg har ikke villet uttale meg siden jeg da selv refererte fra lukkede møter. Nå er det vel referert såpass mye allikevel, og når det på nytt i lørdagens avis konkluderes i innlegg fra Merethe P Blomstervik at hun har fått aksept for hva som ble sagt fra Trine Stoveland og Johnny Hansen  – ja da hadde hun rett.


Nei, Merethe Paulsen Blomstervik – du har ikke rett! Jeg kan ikke uttale meg om hva du har oppfattet, men jeg kan uttale meg om hva jeg sa.

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 36, 2013)


Klokt av Giske
Statsråd Giske i NHD informerte fredag ettermiddag om at han og departementet vil anmode Statsbygg om ytterligere vurdering av lokaliseringsalternativet nord for Thon Hotell og kulturhustomta. Dette er i tråd med anbefaling fra kommunen. I tillegg ønsker Statsråden også flere opplysninger vedr. Lenninga (nord for Samvirkeslakteriet). De øvrige anbefalingene fra Statsbygg er fortsatt aktuelle.
Beslutningen er godt mottatt også av ledelsen og ansatte ved registrene, men det er viktig at tilleggsutredningen ikke forsinker framdriften i prosjektet.

lørdag 7. september 2013

Stem Margunn inn på Stortinget


På mandag har vi muligheten til å sikre Margunn Ebbesen fast plass på Stortinget.

Med Margunn vil vi få en Stortingsrepresentant som står for helhetlig tenking og engasjement. Hun brenner for en bedre skole og gode oppvekstvilkår, for et godt helse og omsorgstilbud. Mer og bedre vei kombinert med andre viktige samferdselsløsninger. Samtidig har hun fokus på næringsliv og verdiskaping og et godt kulturtilbud.

Hun har også den utrolige evnen at hun klarer å representere hele Nordland, uten at det går ut over lokalpatrioten som brenner for Brønnøy og Helgeland.

fredag 6. september 2013

Stolthet og muligheter


Vi står foran historiske muligheter. Som lokalpolitikere er det viktig at vi bruker våre krefter på å gripe de mulighetene vi nå har. Vi må bort fra ordkløveri og heller diskutere hvilke visjoner vi har for framtidens Brønnøysund og i hvilken retning kommunen skal utvikles. Hva er de store tankene rundt Brønnøysund som Registerbyen, Basebyen og ikke minst den idylliske Kystbyen midt i leia, midt i landet?

Storsatsingen på Altinn og nybygg til Brønnøysundregistrene gir oss en unik mulighet til å utvikle Brønnøysund som registerbyen i Norge. La oss først være enige i at funksjonelle og optimale lokaler som sikrer fortsatt vekst og utvikling skal ha hovedfokus. Det vil gjøre registrene mer attraktiv og også kunne lette rekrutteringen av kompetente medarbeidere til andre virksomheter.

torsdag 5. september 2013

Margunn sin blogging i innspurten av valgkampen –torsdag 5.9.2013


Høyre vil ha et løft i veibygging
Resultater kan ikke måles i antall kroner som er brukt, men i antall kilometer ferdigstilt vei og bane. Vi skal gjøre slutt på ei klattvis utbygging av de store veiene, og bygge mer sammenhengende vei og bane med offentlig-privat samarbeid.

onsdag 4. september 2013

Margunn sin blogging i innspurten av valgkampen – onsdag 4.9.2013


På grunn av mye mediakontakt i går og teknisk feil med pc ble det ingen blogg i går – men her kommer den jeg lovte.
Var også i NRK, tv studio i går og svarte på Høyres helsepolitikk.
Vi har et godt helsevesen i Norge, hvor de fleste får hjelp uavhengig av status og inntekt. Trygghet for hjelp når en har behov for behandling og omsorg, er en bærebjelke i den norske velferdsmodellen. Samtidig er det slik at mange av dem som har størst behov for hjelp, ikke får det de har krav på. Dette er ei utfordring som vi politikere må ta på alvor og bidra til å bedre.

Det er slik at i dagens rødgrønne system så har flere hundre tusen personer tegnet helseforsikring mot bare noen titalls tusen for 10 år siden. Dette sier noe om tilliten til helsehjelp som vi politikere må ta på alvor.

mandag 2. september 2013

Margunn sin blogg før valget – mandag 2.9.13


I dag er det skolepolitikk som er tema. Det har i media under valgkampen florert flere skremselsbilder om hvor ille det vil bli hvis Høyres skolepolitikk slippes ut i Norges land. Hvordan de rødgrønne kan slå seg på brystet og fremheve at den eneste politikken som hjelper er den politikken de selv fører, er for meg utrolig å oppleve. Spesielt når vi i dag hører om hvor ille mange barn, unge og ikke minst foreldre opplever dagens skolepolitikk. I min blogg her vil jeg nyansere og fortelle deg som velger hva som er Høyres politikk på skole og utdanning.

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 35, 2013)


Registerlokalisering igjen
Etter Statsråd Giskes besøk i Brønnøysund sist søndag har lokalisering av nybygg til registrene igjen vært et sentralt tema i lokalpressen og på andre lokale arenaer. Hvilke signaler som Giske ga under besøket spriker i mange retninger. Mange ansatte på registrene protesterer mot å bli tatt til inntekt for at de ønsker lokalisering ved Salhussundet. Fagforeningsleder og hovedverneombud hevder de er feilsitert. Konklusjonen synes å være at det ikke foreligger noen undersøkelse av hva de ansatte ved registrene mener om lokalisering av nytt bygg, og at det eneste som er sikkert er at det er delte meninger.

Delte meninger synes det også å være blant folk flest og i BA-nett sin avstemming ga 60 % uttrykk for at de ønsker nybygget i sentrum (Jeg er fortsatt kritisk til påliteligheten i slike uformelle avstemminger). I lørdagens BA tar Per Martin Orvik et oppgjør med lokale AP-politikere sin selvoppnevnte rolle som talerør for lokalbefolkningen. Han vi ha seg frabedt slike ”Big Brother”-takter fra AP, og tilkjennegir at han ønsker nytt registerbygg i sentrum. I løpet av lørdagen var det flere som uoppfordret kom med samme klare melding.

søndag 1. september 2013

Margunn sin blogging i innspurten av valgkampen – søndag 1.9.13


Valgdagen nærmer seg og innspurten er i full gang. Det har vært en lang valgkamp som nå snart skal vise hvorvidt vi får det resultatet i Nordland som vi håper – 3 kandidater fra Nordland! Jeg er 2. kandidat fra Nordland etter Odd Henriksen fra Fauske som er 1. kandidat og med Jonny Finstad fra Vestvågøy på 3. plass. Hele fylket er da godt representert fra Høyre.
Gjennom målingene fra i februar og til i dag har vi vekslet mellom å ha 2 eller 3 kandidater fra Nordland Høyre inne på Stortinget.
Hvorfor er det viktig for Brønnøy og Sør-Helgeland å stemme på Høyre og sikre meg plass på Stortinget?

søndag 25. august 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 34, 2013)

Registerlokalisering
Lokalisering av nybygg til Brønnøysundregistrene har igjen vært i fokus i lokalmedia den siste uken. Dette er en viktig sak både for Brønnøysundregistrene og for utviklingen av Brønnøysund. At temaet opptar og engasjerer mange er derfor både naturlig og viktig. Selv om vi fra kommunens side har hatt løpende, konstruktiv og god dialog med både politisk ledelse og embetsverket i NHD er det gledelig at Statsråd Giske selv kommer til Brønnøysund på søndag kveld, for å få førstehånds kunnskap. Fra kommunens side er det jeg som fungerende ordfører og fungerende rådmann som skal møte Statsråden.


Det er imidlertid både skuffende og oppsiktsvekkende at AP sine 2 representanter i formannskapet, bevisst framsetter usanne påstander om hva fungerende ordfører skal ha uttalt. Dette er så vidt graverende at det er nødvendig å korrigere:

søndag 18. august 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 33, 2013)


Valgkampstart
Lørdag ble valgkampen i Brønnøy startet for fullt, med møte i Høyre på Helgeland, dørbank og stands utenfor Havnesenteret. For oss i Brønnøy dreier det seg først og fremst om å sikre landet en ny regjering med Erna som Statsminister, og å sikre Margunn fast plass på Stortinget.
Til valgkampåpningen fikk Brønnøy Høyre aktiv og god bistand fra; Leder i Nordland Høyre, 5 Høyreordførere, Nordlands fungerende fylkesrådsleder, og ikke minst de to øverste kandidatene på Nordland Høyres liste ved Stortingsvalget.
Takk for engasjement og innsats.

Meningsmålingene spriker. Rett før helgen kom 3 målinger, 2 ga Høyre kjemperesultat og partiet like mange eller flere mandat enn de 3 rødgrønne partiene til sammen, mens det på den 3. målingen var betydelig tilbakegang for H. Dette viser med all tydelighet at valget ikke er vunnet. Det er stemmegivningen om 3 uker som avgjør, og vi må stå løpet og jobbe helt til målpassering 9. september.


fredag 16. august 2013

Fagforeninger og byutvikling


Denne uken har vi gjennom Brønnøysunds Avis blitt kjent med at fagforeningene ved Brønnøysundregistrene går ut mot rapporten til Statsbygg som anbefaler nytt registerbygg i sentrum av Brønnøysund. I en skriftlig tilbakemelding til Nærings- og handelsdepartementet angående rapporten fra Statsbygg om det nye registerbygget peker Kjetil Mathisen (NTL Brønnøysundregistrene), Berit Vikrem (Parat Brønnøysundregistrene), Lars Eliassen (Akademikerne Brønnøysundregistrene),  Bjørn Grøva (UNIO Brønnøysundregistrene) og Ove Johnny Valla (Hovedverneombud Brønnøysundregistrene) på det de mener er flere feil. 


De mener at argumentet om at det vil komme byen til nytte å legge nybygget i sentrum ikke bør vektlegges vesentlig, da Brønnøysund er en småby og de ansatte vil være avhengig av å bruke sentrumstilbud uansett lokalisering. 

søndag 11. august 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 32, 2013)

Tilbake på kontoret

Etter er par ukers feriefravær fra kontoret var jeg tilbake på onsdag, og fikk tre gode dager til å komme à jour.  Dagene ble i tillegg krydret med en rekke hyggelige henvendelser og innspill fra engasjerte innbyggere. Noen med synspunkter på veivedlikehold, andre med tips om dyktige næringsdrivende som kommunen bør gi positiv oppmerksomhet, konstruktive forslag til bruk av kommunale eiendommer, ønsker om tildeling av næringstomt og spennende tanker om oppføring av utleieleiligheter.  

Brønnøy Kommune er heldig som har mange engasjerte innbyggere med ideer, konstruktive tanker og konkrete forslag til aktivitet som bidrar til utvikling og vekst i kommunen. Takk for gode innspill.

Blogg fra Høyres stortingsrepresentant Anders B Werp

Høyre tok nødvendige grep sist vi deltok i Regjering for å redde norsk økonomi. Dette medførte at den rødgrønne regjeringen gikk til dekket bord i 2005.

Lederen av Stortingets finanskomite og kandidat for Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen, forsøker seg på historieskriving om Bondevik 2-regjeringen. Det går dårlig – svært dårlig.

tirsdag 6. august 2013

Brønnøy kommune fosser fram i NHO sitt Kommune-NM

Brønnøy Kommune fosser fram i NHO sitt Kommune-NM, fra en 212.plass i 2008 til 151.plass i 2012. Dette gir Brønnøy en 2.plass på Helgeland, bare slått av Rana  (130.plass).

I Nordland er det Bodø som gjør det best med 41.plass, foran Rana (130) og Narvik (134), deretter kommer Brønnøy på 4.plass blant fylkets kommuner.

Når det gjelder de øvrige kommunene på Sør Helgeland så kommer Sømna ut som 7. beste på Helgeland (307.plass på landsbasis), mens de 3 øvrige kommunene plasserer seg helt nederst blant Helgelandskommunene, og også langt nede på listen over de 428 kommunene som inngår i NHO sitt kommune-NM; Bindal (408), Vega (417) og Vevelstad (418).

I forbedring fra 2008 til 2012 er det Brønnøy og Herøy som gjør det best på Helgeland.

Blant de 83 regionene landet er inndelt i, kommer Sør Helgeland fortsatt langt ned, til tross for en framgang fra 73.plass til 70.plass.
Regionene rundt oss fikk følgende plasseringer; Ranaregionen (49), Kystgruppen/Rørvik (55) Mosjøregionen (65), HALD/Ssjøen  (72), Ytre Helgeland (80), Indre Namdal (81)

-          Brønnøy Kommune sin framgang de siste 4 årene er både bemerkelsesverdig og gledelig, og viser at forholdene bør ligge godt til rette for en fortsatt positiv utvikling, sier fungerende ordfører Paul Birger Torgnes til www.gladibronnoy.no - Spesielt gledelig er plasseringene når det gjelder Demografi og Kommunal attraktivitet, mens det fortsatt er mye å ta tak i når det gjelder Lokal Bærekraft, Kompetanse og Arbeidsmarked.
-          Med en 151.plass er Brønnøy i ferd med å komme opp blant den beste tredjedelen av kommunene i landet, men selv om framgangen er sterk bør vi ikke slå oss til ro med dette. - Den sterke og økende næringsaktiviteten i regionen tilsier at vi fortsatt må ha ambisjoner om videre framgang. Dette kommer ikke av seg selv, men av sterk og målrettet innsats fra kommunen og næringslivet og andre lokale aktører, sier Torgnes.
-          Torgnes understreker også det positive at framgangen gjelder hele 14 av de 17 Helgelandskommunene

NHO’s Kommune-NM , Helgelandskommunens plasseringer:

Kommune
Rangering blant Norges kommuner i 2012 (2008 i parentes)
Arbeidsmarked
Demografi
Kompetanse
Lokal
bærekraft
Kommunal
attraktivitet
Rana
130    (158)
185
158
192
128
136
Brønnøy
151     (212)
216
117
165
235
130
Alstadhaug
220     (272)
207
300
164
243
135
Vefsn
225    (204)
170
307
187
274
133
Herøy
279    (381)
258
40
402
346
226
Nesna
297    (305)
269
51
308
412
229
Sømna
307    (319)
234
250
350
347
200
Træna
317     (338)
61
74
409
358
409
Lurøy
320    (371)
193
283
381
249
360
Hattfjelldal
357    (390)
242
394
412
350
218
Leirfjord
371    (383)
402
145
407
357
285
Hemnes
367    (375)
353
192
386
303
405
Grane
383    (415)
321
354
401
339
342
Dønna
390    (399)
379
298
397
396
281
Bindal
408     (400)
411
408
299
377
373
Vega
417    (418)
407
404
390
424
290
Vevelstad
418    (393)
392
426
406
345
404


Indikatoroversikt
Arbeidsmarked
Arbeidsplasser: Sysselsatte personer etter arbeidssted i prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder (16-66 år) (+)
Privat sysselsetting: Sysselsatte personer i privat sektor og offentlige foretak etter arbeidssted i prosent av befolkningen i
yrkesaktiv alder (+)
Uføre: Uførepensjonister 18-67 år i prosent av befolkningen (-)
Arbeidsledige: Registrerte ledige i prosent av arbeidsstyrken (summen av ledige og sysselsatte) (-)
Demografi
Befolkningsvekst: Gjennomsnittlig vekst over tre siste år i
prosent (+)
Yngre vs eldre i arbeidsstyrken: Innbyggere 19 - 24 år som andel av innbyggere 60 - 65 år i prosent (+)
Flytting: Netto innflytting i prosent av befolkningen (+)
Kompetanse
Andel kun grunnskoleutdanning: Sysselsatte med grunnskole som høyeste utdannelse etter arbeidssted i prosent av
befolkningen i yrkesaktiv alder (-)
Andel høyere utdanning: Sysselsatte med utdanning på universitets- og høyskolenivå over 4 år etter arbeidssted i
prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder (+)
Fagutdannede: Sysselsatte med beståtte fagprøver som høyeste utdannelse etter arbeidssted i prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder (+)
Teknisk/naturvitenskapelig utdanning: Sysselsatte med utdanning på universitets- og høyskolenivå opptil 4 år etter arbeidssted i prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder (+)
Lokal bærekraft
Kommuneinntekter i forhold til utgifter: Inntekter fra skatt på inntekt, formue, salgs- og leieinntekter i prosent av driftsutgifter (+)
Gjeldsbelastning: Netto kommunegjeld per innbygger, kroner(-)
Kjøpekraft: Gjennomsnittlig bruttoinntekt per person 17 år og over, kroner (+)
Eldrebølgen: Befolkningen over 80 år i prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder 20 år fram i tid (-)
Kommunal attraktivitet
Administrasjonsutgifter: Netto driftsutgifter til administrasjon, kroner per innbygger (-)
Eiendomsskatt: Skattesats for annen eiendom i 1000 kr, regnet i gjennomsnitt per sysselsatt (-)
Private tjenester: Kommunenes kjøp av tjenester fra private i prosent av brutto driftsutgifter.

De 428 kommunene rangeres for hver enkeltindikator. Videre er vektede områdeindikatorer beregnet for hvert område, og til slutt en samlet indikator, der hvert
område er gitt lik vekt. For hver av disse indikatorsettene sorteres kommunene fra den som kommer best ut (1) til den som kommer dårligst ut (428). Indikatorene bygger i all
hovedsak på statistikk fra Statistisk sentralbyrå, med unntak av andel uføre som er hentet fra NAV.